Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.09.2023.

16. Vrisak – festival autora i sajam knjiga u Rijeci
Održava se
10.-17.09.2023.

Vrisak – festival autora i sajam knjiga i ove godine stavlja Rijeku u središte književnog i kulturnog života Hrvatske i regije! Od 10. do 17. rujna 2023. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu „Benčić“ organizator festivala, izdavačka kuća V.B.Z., u suradnji sa svojim partnerima iz art-kvarta (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća GKR, Art-kino) donosi više od pedeset programa (promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program) u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika. 

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 otvoriti izložba „Godardove kutije“, a potom će se u 19:30 u dvorištu art-kvarta „Benčić“ održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj čiji je novčani iznos ove godine povećan na 15 000 eura. Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

Jedna je od misija Vriska poticanje i populariziranje čitanja pa je tako i ove godine pripremljen bogat program za najmlađe čitatelje – Vrisak Junior, koji će se održavati u Dječjoj kući, s početkom u 11 sati, a svaki dan održavat će se i cjelodnevne igraonice koje će tematski biti posvećene knjizi i čitanju. No, Vrisak donosi i jednu veliku novost, osim programa za najmlađe, organizirani su i srednjoškolski i studentski programi – Brusilica za srednjoškolce (program u kojem će se gosti Vriska družiti i razgovarati o književnosti sa srednjoškolcima) te Studentski Vrisak na kojem će studenti čitati svoja književna djela. Program za srednjoškolce osmislila je i organizirala profesorica Helena De Karina, a natječaj za studente provela književnica Dunja Matić, koja će program i voditi.

Večernji program održavat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, ali ove godine na dvije scene – u atriju će biti predstavljena najzanimljivija i najintrigantnija književna izdanja i pisci, a na prvom katu, u Jaslicama MMSU-a održavat će se okrugli stolovi i rasprave.

Ustanova Holmqvist Ninni

Vrisak se svake godine trudi u svoje programe uvrstiti što više riječkih autora i umjetnika, ali ove se sezone pojavio cijeli niz zapaženih djela i projekata riječkih umjetnika pa je taj dio programa posebno bogat. Većina njih nastupit će u programu Rijeka Calling, ali mnogi će sudjelovati i u ostalim programskim cjelinama pa će se tako ove godine na Vrisku predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva SimčićLaura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić…  

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak uobičajeno predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinovića… 

Prošlogodišnji novitet, program pretpremijernog čitanja iz dugo očekivanih knjiga na kojem je lani čitao Robert Perišić iz svog romana „Brod za Issu“, ove će godine čitati beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak svog kultnog romana – „Komo“. 

Vrisak redovito podupire i Kreativna Europa, a u ovom izdanju Vriska u tom će segmentu biti predstavljeni distopijski romani dviju autorica sa sjevera našeg kontinenta. U četvrtak, 14. rujna u 19 sati bit će predstavljen potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, „Ustanova“, a u petak, 15. rujna u 19 sati, roman „Sjećanje vode“ finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će, o tome kamo nas sve mogu odvesti naše krive odluke, uz prevoditeljice i urednice razgovarati književnica Đurđica Čilić

U dvoje je bolje

U dvoje je uvijek bolje i zato u programu „U dvoje u Dnevnom“ na jednoj promociji gostuju dva autora, predstavljaju se dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Predstavit će se tako u paru splitski pjesnik s haaškom adresom Damir Šodan i beogradski pisac Zvonko Karanović, Riječani Andrea Žic Paskučija i Nikola Petković, Makedonac Vladimir Jankovski i Vesa Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljeni Senko Karuza i Marko Tomaš, majstori pisanja na slengu Vlado Bulić i Dalibor Šimpraga, nagrađivane Martina Vidaić i Ivana Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig. Književni parovi na rasporedu su svaki dan tijekom trajanja festivala u 21 sat u Book cafeu „Dnevni boravak“.

Ako pišete kratke priče, ali trebaju vam smjernice ili biste možda htjeli početi pisati svoje priče, ali niste sigurni kako, ne brinite jer Vrisak je u Rijeku pozvao Andrea Blatnika koji će u Book cafeu „Dnevni boravak“ predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja. Također, Vrisak je pripremio dvije odlične izložbe koje će se premijerno otvoriti za vrijeme festivala – na dan otvorenja festivala dođite na otvorenje izložbe „Godardove kutije“ autora Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u  utorak 12. rujna u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a održat će se otvorenje međunarodne skupne izložbe „Mreža motovunskih susreta“.

Kako bi se što bolje zagrijali za početak festivala, organizatori su pripremili i dvije pretpremijere Vriska. U petak 8. rujna, u 20 sati održat će se Studentski Vrisak u Dnevnom boravku, a tom će se prilikom čitati nagrađene studentske priče i pjesme. Sljedećeg dana, u 19:30 predstavit će se drugo izdanje kultnog romana Zorana Ferića „Smrt Djevojčice sa žigicama“, romana koji je nedavno doživio i svoju filmsku adaptaciju. Uz to, program Vrisak Cinema ponudit će posjetiteljima festivala ekskluzivnu priliku da prvi pogledaju film „Smrt Djevojčice sa žigicama“ u Art-kinu 9. rujna u 20:30 sati. 

Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na after u Book caffe „Dnevni Boravak“. Zabava je zagarantirana, naravno, uz glazbu, pa će tako u ponedjeljak, 11. 9., Damir Šodan izvoditi songove Leonarda Cohena u svom prepjevu., a u subotu, 16. 9., glazbu će nam puštati Frida Šarar!

Ulaz na sve programe je slobodan, a svima koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Finnish Literature Exchange i Swedish Arts Councila a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom GKR, Art kinom, Dnevnim boravkom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –