Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.05.2022.

9. Festival povijesti Kliofest – povijest na drugačiji način
Održava se
17.-20.05.2022.

„Srdžbu mi, boginjo, pjevaj“...prvi stihovi Ilijade većini su ostali u nekom zakutku sjećanja na školske dane. No, jeste li znali da se ovim stihovima stari Homer obraća još starijoj boginji i muzi Klio, zaštitnici junačkog pjesništva i povijesti?

Nadahnut gore spomenutom boginjom, Festival povijesti Kliofest održat će se od 17. do 20. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te na više drugih lokacija u Zagrebu i diljem zemlje. 

Devetu godinu na Festivalu povijesti Kliofest naglasak je na druženje uživo, ali program će se većim dijelom prenositi i preko YouTube kanala. Program Kliofesta nudi niz aktualnih i zanimljivih tema. Saznat ćete, primjerice, kakve veze imaju povijest i ruska agresija na Ukrajinu, u kom smjeru idu odnosi Kine i jugoistočne Europe, što je to mikrohistorija, kako izgleda povijest iz ženske perspektive, a kako brak povijesti i digitalnih tehnologija

Na tribinama će se govoriti o perspektivama istraživanja srednjoeuropske povijesti, mogućnostima boljeg upoznavanja povijesti susjeda Slovenaca, problematici ženskih dnevnika i zapisa u međuraću, a obilježit će se i deset godina rada Centra za povijesna i kulturološka istraživanja socijalizma te izlazak devetog sveska Hrvatskoga biografskog leksikona

Ove godine očekuje nas preko 40 predstavljanja knjiga različitih tematika, od prapovijesti do suvremenosti… i to ne samo hrvatske povijesti, već i europske i svjetske tematike. Na ovogodišnjem će Kliofestu, kao i ranijih godina, sudjelovati i niz inozemnih sudionika – iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine i dr. 

Foto: Kliofest

U ostalom dijelu programa ističe se čak pet izložbi: jedna je multimedijalna – o sjećanjima na iseljavanje Talijana polovicom 20. stoljeća, druga je posvećena 50. obljetnici Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, treća govori o rapalskim granicama (u povodu 100. obljetnice sporazuma), četvrta o akcijaškim danima u doba socijalizma…jedna je pak o Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu.

Revijalni dio Festivala pokazat će kako izgleda spoj povijesti i kreative: na povjesničarskom pub-kvizu moći ćete se kliotestirati, dok će vam mladi egiptolozi prirediti egipatničku diplomu. Na samom pak otvaranju Festivala (17. 5. u 10.45) učenici zagrebačke škole V. Preloga izvest će stihove baroknog pjesništva u rap i sevdah varijanti.

Obnovljen je i Dan povijesti, koji je prije dvije godine bio odgođen, a lani održan u manjem broju mjesta. Ove će se godine povjesničari predstaviti u nizu gradova i mjesta diljem zemlje.

I najvažnije – na Kliofest se osim autora vraćaju i knjige: na štandovima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici moći će se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja 50 hrvatskih i inozemnih nakladnika po akcijskim cijenama.

Festivalske programske aktivnosti završit će u petak 20. svibnja dodjelom nagrada za doprinos historiografiji.

Detalje Kliofest programa možete pronaći ovdje, odnosno na Kliofest Facebook stranici.

...

Organizatori Festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Udruga Kliofest, a suorganizatori su Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljska kulturna udruga „Mikołaj Kopernik“, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Program Kliofesta financijski podržavaju: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –