Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.12.2006.

A Kiklopa za 2006. su dobili...

Na Sajmu knjiga u Puli danas u podne objavljeni su dobitnici nagrade «Kiklop 2006.». «Kiklopom» su se okititi autori, urednici, prevoditelji, nakladnici i drugi zaslužni pojedinci, institucije i projekti čiji se rad, prema ocjeni struke, procjenjuje od posebne zasluge za postignuća u domaćoj knjižnoj produkciji. Štiks, Prtenjača, Crnković, Pamuk, Tomić... iznenađenja bilo nije.

Nagrada «Kiklop 2006.» se dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2005. do 1. listopada 2006. godine namijenjenih knjižarskoj prodaji u 13 kategorija.

Za urednika godine izabran je Zlatko Crnković (Algoritam), za prozu je nagrađen Igor Štiks ("Elijahova stolica", Fraktura), za pjesničku zbirka Ivica Prtenjača ("Uzimaj sve što te smiruje", Meandar), a za inozemnu knjigu Orhan Pamuk ("Istanbul", Vuković & Runjić).

Nagradu Kiklop za biblioteku godine osvojila je "Biblioteka Mitovi" (urednica Maja Šoljan, Vuković & Runjić), Igor Mandić ("Sebi pod kožu", Profil International) nagrađen je za publicističku knjigu godine, Dubravko Škiljan za znanstveno-popularnu knjigu godine ("Mappa mundi: Kartorgrafi i njihova publika", Antibarbarus), a knjiga Ive Frangeša "Riječ što traje: izabrane studije i rasprave" (Školska knjiga) nagrađena je u kategoriji knjige eseja.

Ekrem Čaušević nagrađen je za prijevod godine (Orhan Pamuk: "Istanbul: grad, sjećanja", Vuković & Runjić), debitantima godine proglašeni su Kristijan Vujičić i Željko Špoljar za knjigu "Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča" (Naklada Ljevak), dok su Svjetlan Junaković i Vera Vujović zaslužili Kiklopa za dječju knjigu godine ("Nikola Tesla – snovi koji su nam donijeli struju", Kigen).

I malo ekskluzive za kraj. Zamolili smo Antu Tomića, autora knjige "Građanin pokorni" (V.B.Z.) koja je proglašena hitom godine, da nam iznese svoje prve dojmove. Kao vješt pisac sažeo ih je u jednoj rečenici:

"Sad sam jeo pa mi je dobro".

Rečenica koja slikovito ukazuje na (pretežit) položaj hrvatskog pisca u suvremenom tranzicijskom hrvatskom društvu?

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –