Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 10.11.2010.

Aleksandar Novaković dobitnik književne nagrade V.B.Z. za 2010. godinu

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2010. godine je beogradski autor Aleksandar Novaković za roman "Vođa", objavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji održanoj na štandu V.B.Z.-a na sajmu Interliber.

Roman je na Natječaj prispio pod šifrom pod šifrom autora "Wuwuzela" (radno ime romana Treći sudnji dan).

Tu je odluku donio žiri književne nagrade u čijem su sastavu Miljenko Jergović (predsjednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Nagrađeni autor bit će dostupan medijima u četvrtak, 11. studenog 2010. od 12 sati u sklopu cjelodnevnog druženja s predstavnicima medija i čitateljima na štandu V.B.Z.-a u 5. paviljonu na sajmu Interliber.

Svečano uručenje nagrade vrijedne 100.000 kuna održat će se istog dana na prigodnoj svečanosti u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, s početkom u 19.30 sati.

O nagrađenom romanu:

Roman "Vođa" Aleksandra Novakovića precizna je i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog vječno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtivijeka pa do današnjeg vremena.

Smještena u samo jedan dan, Vidovdan historijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unaprijed te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima razdoblje od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagonista Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka VKS, čovjeka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog zatirača Bugara, istjerivača Turaka, masovnog ubojice nedužnih civila u Albaniji, čovjeka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavjereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirium tremens pripovjedačke umjetnosti, prostor na kojem se košmarna, alkoholom natopljena snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu.

Roman "Vođa" strašna je priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima. Bilo ih je u prošlosti, ima ih i danas, a bit će ih – tih neiscrpnih, neuništivih, vječnih strašnih Stojana Stamenkovića – i u budućnosti. Iako precizno smješten u jedno vrijeme i jedno razdoblje, ovaj kratki roman univerzalna je priča o zlu koja ne poznaje granice i koja je – a to je svakako najstrašnije od svega – jednako razumljiva svuda.

O autoru:

Aleksandar Novaković rođen je 1975. godine u Beogradu. Piše romane, drame, aforizme, pjesme i kratke priče. Diplomirani je povjesničar i dramaturg te magistar znanosti dramskih umjetnosti iz područja kazališnih studija. Trenutačno sprema doktorat iz istog područja.

Napisao je drame "Sistem" (2001.), "Zubi" (2004.), "Aladinova čarobna lampa" (2007.) i "Naš čovjek" (omnibus, koautor; 2008.), zbirke drama "Bliskost" (2006.) i "Posle Utopije" (2009.), romane "Glečer" (2007.), "Keltska priča" (2008.) i "Dva u jednom" (2009.) te knjige aforizama "Pij Sokrate, država časti" (1998.) i "Neće moći" (2006.). Autor je i dviju teatroloških studija: "Kako je Tito razbijao 'Tikve'“ (2005). i "Slomljeno slovensko ogledalo" (2010.). Na natječaju za Beogradski omnibus otkupljen je njegov scenarij za kratki film "Killing Moon" (2009.).

Za svoj rad Aleksandar Novaković dobio je brojne nagrade, među kojima su nagrada Josip Kulundžić za izniman uspjeh na području dramaturgije (2004.), Vibova nagrada (2001.) i Zlatna kaciga (1997.). Objavljivao je i objavljuje književne i stručne tekstove te osvrte u časopisima i novinama: Danas, Koraci, Booksa, Treći trg, Beton, URB, Reč, Male novine, ETNA, Braničevo, Kvartal, Znak, Polja, Gradina...

Član je angažiranog alternativnog rock-banda Skribomani.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –