Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

V.B.Z. književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman ×

Vijest • 27.06.2024.

13 polufinalista V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2024.

Izdavačka kuća V.B.Z. u prosincu je dvadeseti put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Žiri Nagrade izabrao je 13 rukopisa koji su ušli u polufinale. Nagrada, koja iznosi 15.000 eura, bit će dodijeljena najboljem rukopisu 14. rujna 2024. na otvorenju festivala Vrisak u Rijeci.
Kritika • 09.10.2023.

Nebojša Lujanović : Tvornica Hrvata

Lujanovićev roman je i bravurozna posveta snazi žene/majke koja, kao glava kuće, čini sve da bi porodici osigurala kruh na stolu i krov nad glavom. Utoliko će sudjelovati u 'proizvodnji instant Hrvata', čime s jedne strane osigurava izvor prihoda nužan za preživljavanje, a s druge spašava živote ljudima prema kojima birokratski aparat gaji sve manje razumijevanja.
Vijest • 10.09.2023.

Nebojša Lujanović dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman 2023.

Dobitnik ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je Nebojša Lujanović za rukopis romana 'Tvornica Hrvata'. O pobjedniku već 19. po redu V.B.Z.-ove nagrade odlučivao je žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.
Vijest • 23.01.2023.

V.B.Z. raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni roman 2023.

Izdavačka kuća V.B.Z. devetnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 15.000,00 eura!
Kritika • 28.12.2022.

Dragan Jurak : Peléov priručnik

Preuzimanje autorstva u ovom je slučaju moguće promatrati kao krajnji rezultat procesa reverzibilnog onom koji u znamenitom eseju 'Smrt autora' razlaže književni kritičar i teoretičar Roland Barthes. Utisak je da Jurak na taj način možda i cinično korespondira Barthesovoj tezi koja je u znatnoj mjeri utjecala na suvremenu interpretaciju književnog teksta.
Vijest • 14.01.2022.

V.B.Z. raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni roman 2022.

Izdavačka kuća V.B.Z. osamnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Rok za slanje rukopisa je 10. ožujka 2022.
Najava • 12.09.2021.

Rijeka poezije kao tema 14. Vriska

Tema ovogodišnjeg Vriska je 'Rijeka poezije' – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, festival se vraća stihovima. Da je upravo poezija pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme pokazat će na Vrisku više od deset pjesnika i pjesnikinja.