Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.09.2022.

Dragan Jurak dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman 2022.

Dragan Jurak i Blaženka Leib, foto: (c) Vrisak - V.B.Z.

U nedjelju, 11. rujna 2022. na svečanom otvorenju 15. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u dvorištu Art-kvarta "Benčić" u Rijeci, proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Ovogodišnji dobitnik je poznati filmski i književni kritičar Dragan Jurak za roman "Peleov priručnik".

Nagrađeni je rukopis, kako se saznalo nakon razotkrivanja njegove šifre, romaneskni debi, odnosno prvi autorov otvoreni iskorak u fikcijsku prozu (Jurak je 1994. godine objavio i knjigu pjesama "Konji i Jahači", u izdanju Meandra). Dobitnik ovogodišnje nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman svoj je rukopis na natječaj poslao pod šifrom HOLI! HOLI! HOLI! s naslovom BIBLIOFILIJA.

V.B.Z. je roman objavio pod naslovom "Peleov priručnik", a riječ je o tekstu koji je slojevita posveta čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti, knjiški spomenik knjizi. Ova postmodernistička slagalica citata, referenci, lažnih tragova i interpretacija bez konačnoga rješenja ipak je duboko uronjena u takozvani stvarni život, svakidašnjicu koja presudno određuje čitatelja i njegovu potragu za, ne uvijek jednoznačnim, odgovorima.

Čestitamo Draganu Juraku, autoru i kritičaru koji je svoje književne kritike godinama objavljivao i na Modernim vremenima!


Do 10. ožujka 2022., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 92 rukopisa pod šifrom, a o pobjedniku već 18. po redu V.B.Z.-ove nagrade odlučivao je žiri u sastavu Jagna PogačnikStrahimir PrimoracVanja KulašMile Stojić i Drago Glamuzina.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

V.B.Z.-a nagrada od 2002. do 2021. godine 

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2021. godine dobili su Josip Mlakić za roman "Živi i mrtvi", Marinko Koščec za roman "Wonderland" i Jelena Marković za roman "Escajg za teletinu", Davor Špišić za "Koljivo", Nura Bazdulj Hubijar za "Kad je bio juli", Hrvoje Šalković za "Pravi se da ovo nisi vidio", Svjetlana Gjoni za "Nula nemo", Predrag Crnković za "Beograd za pokojnike", Dragan Pavelić za "Proljeće u Karolinentalu", Aleksandar Novaković za roman "Vođa", Ankica Tomić za "Naročito ljeti", Ivica Prtenjača za roman "Brdo", Marina Vujčić za roman "Susjed", Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe", Marina Šur Puhlovski za roman "Divljakuša", Olja Knežević za roman "Katarina, Velika i Mala", Žarko Jovanovski za roman "Pizzeria Europa" te Ivica Prtenjača za roman "Sine, idemo kući".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –