Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.07.2022.

10 rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove književne nagrade

Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2022. godine osamnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Do 10. ožujka 2022., do kada je natječaj bio otvoren, zaprimljena su 92 rukopisa. Žiri u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrao je 10 rukopisa koji su ušli u polufinale ovogodišnje nagrade.

Polufinalisti su:

1. SEVILLA 1003 – Cijeli dan kiši u Zagrebu
2. HOLI! HOLI! HOLI! – Bibliofilija
3. Pričat ćete o tome do kraja života – Izolacija
4. OSVRT189 – Osvrt189
5. PINGU2022 – Vatra svete Katarine
6. obojeni vjetar – Jednoruki
7. A183914 – Misterij genoma
8. BLACK FLAG – Dnevnik jedne nule
9. pisacromanaumjetnikija – Umjetnik i ja
10. PHAETHON1950 – Duh Šenoine kuće
 
Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Uz novčanu nagradu, i objavu romana u Hrvatskoj, V.B.Z. ulaže velike napore kako bi što više pobjedničkih romana bilo prevedeno na velike jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski ili njemački prevedeni „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević.

Svečana dodjela nagrade bit će održana u rujnu na festivalu Vrisak u Rijeci. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –