Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.09.2022.

15. Vrisak donosi više od 40 programa u art-kvart Benčić
Održava se
11.-18.09.2022.

Vrisak – festival autora i sajam knjiga i ove godine stavlja Rijeku u središte književnog i kulturnog života Hrvatske i regije! U organizaciji izdavačke kuće V.B.Z., od 11. do 18. rujna 2022. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu „Benčić“ održat će se preko četrdeset književnih programa: promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program. 

Uz večernje programe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Vrisak je pripremio program za najmlađe čitatelje: Vrisak Junior održava se u Dječjoj kući u art-kvartu „Benčić“ od 12. do 17. rujna u 11 sati, a djeca i mladi upoznat će autorice i autore Milu Elegović, Juricu Pavičića, Sanju Pilić, Marka Pogačara, Melitu Rundek i njihove vrckave, poučne i tople slikovnice, kao i edukativni strip za djecu i mlade preveden s norveškog jezika „Što se to događa s klimom?“ Olea Mathismoena i Jenny Jordhal, koji ovu važnu temu približava djeci na zabavan i svima razumljiv način.

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. Klimatska fikcija bit će tema različitih književnih programa pa tako i tribine, na kojoj će studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci razgovarati s Pavaom Pavličićem, Deanom Durićem, Markom Kolarom i Davidom Čarapinom.

Književnost i svijet koji se mijenja

„Književnost i svijet koji se mijenja“ novi je projekt V.B.Z.-a pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije koji će se fokusirati na dvije važne cjeline: „Književnost piše zeleno“ i „Književnost koja uključuje“.

U posebnom programu „Književnost piše zeleno“ bit će predstavljen „Snjegolomac“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Prvi put u hrvatskom prijevodu Petre Matić i to u svojoj integralnoj verziji, kultni „Snjegolomac“ obuhvaća tri originalna albuma: „Snjegolomac“, „Mjernik“ i „Prelazak“. O stripovima na Vrisku razgovaraju jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, Iva Karabaić i Vladimir Šagadin.

U sklopu programa „Književnost koja uključuje“ o prevođenju književnih djela s hrvatskog na strane jezike razgovaraju Susan Curtis, urednica i osnivačica londonske izdavačke kuće „Istros Books“, i Ivica Prtenjača. Moa Romanova s prevoditeljicom Željkom Černok predstavit će svoj debitantski strip „Čudakinja“, za koji je dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik.

I ove je godine Vrisak pripremio različite programske cjeline pa tako program „Knjiga ispod čekića“ donosi deset noviteta najčitanijih domaćih autorica i autora, koji će razgovarati o svojim tek objavljenim knjigama te čitati njihove odlomke. Oni su: Ivica Ivanišević, Dunja Matić, Jurica Pavičić, Vuk Perišić, Ivica Prtenjača, Vedrana Rudan, Olja Savičević Ivančević i Frida Šarar, dok će Robert Perišić predstaviti još neobjavljeni, dugoočekivani roman „Brod za Issu“.

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a ove će godine publika imati prilike saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Marije Andrijašević, Đurđice Čilić, Gordana Nuhanovića, Nenada Rizvanovića, Srđana Valjarevića i Velimira Viskovića, a na Vrisak dolazi i Karl Rühmann, autor hita „Pikule ciglene boje“, koji će predstaviti novitet „Heroj“, švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.

Književnost uvijek priča priče, pa tako u programu „Mostarske priče“ razgovaraju sjajne autorice Magdalena Blažević i Senka Marić, u programu „Dnevničke priče“ regionalne zvijezde Lana Bastašić, Almin Kaplan i Marko Pogačar; „Emigrantske priče“ dovode izvrsni duo Srđana Gavrilovića i Zorana Žmirića, „Antologijske priče“ svestranog Damira Šodana, a „Šumske priče“ inspirativnog Edu Popovića.

Na programu Vriska bit će predstavljen i roman „Štakori“ inspirativnog riječkog autora Jana Bolića, kao i dva naslova objavljena u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020: „Sablasti tranzicije“ Ankice Čakardić i „Monádu“ Sane Perić. Također, uz dodjelu V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman, dodijelit će se i nagrada za književnost na društvenim mrežama „Post scriptum“ u režiji Krune Lokotara i Vande Petanjek.

Vrisak Cinema

Novi program Vriska, Vrisak Cinema, u Art-kinu predstavlja filmove „Snjegolomac“, postapokaliptični klimatski SF redatelja Bong Joon Hoa iz 2013. godine prema istoimenom stripu s Chrisom Evansom, Song Kang-hoom i Tildom Swinton u glavnim ulogama te ovogodišnji regionalni hit „Ljeto kada sam naučila letjeti“ redatelja Radivoja Andrića.

Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na druženje u Book caffe Dnevni Boravak!

Svečano otvorenje 15. Vriska održat će se u nedjelju, 11. rujna u 19 sati u dvorištu art-kvarta „Benčić“, gdje će se dodijeliti ovogodišnja V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman. Na natječaj pristigla su 92 rukopisa, a žiri u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrali su pobjednika između pet rukopisa koji su ušli u finale ove prestižne književne nagrade. Nakon svečanog otvorenja i dodjele nagrade, publiku će rasplesati riječki bend Jonathan.

Ulaz na sve programe je slobodan a za sve koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –