Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Edo Popović ×

ČITAONICA • 29.11.2023.

Edo Popović: Nema mačaka lutalica u Švicarskoj (Lenjin i dadaizam)

Čudesno je što sve čovjek može pronaći kad prestane tražiti. Ne tražeći ništa, naišli smo tako na kuću u Spiegelgasse 14 u kojoj je od 1916. do 1917. sa suprugom Nadeždom Konstantinovnom Krupskajom živio Vladimir Iljič Uljanov. Nešto niže u toj uličici, na broju 1, nabasali smo na ploču na kojoj je pisalo da se tu nekad nalazio Cabaret Voltaire.
ČITAONICA • 27.10.2023.

Edo Popović: Nema mačaka lutalica u Švicarskoj (Zapisi u cugu iz Zuga)

Objašnjenje da se kravama stavljaju zvona oko vrata kako bi ih se lakše pronašlo na alpskim, neograđenim pašnjacima više nije uvjerljivo, jer zvona nose i krave koje nikad ne napuste ograđeni pašnjak. Osim toga, postoje suvremene tehnologije uz pomoć kojih se mogu pronaći odlutale životinje. Ako je moguće tako pronaći izgubljeni mobitel ili laptop, moguće je i kravu.
Najava • 20.04.2023.

Novozagrebačko predstavljanje knjige Ljiljane Đorđević i Ede Popovića 'Zapisi iz Stranice Gornje'

U četvrtak 20. travnja 2023. s početkom u 19 sati u Knjižnici Vjekoslava Majera (Meštrovićev trg 1 g, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige Ljiljane Đorđević i Ede Popovića 'Zapisi iz Stranice Gornje'. Saznajte kako je to kad zamijenite zagrebačku adresu onom u malom i gotovo napuštenom selu Ribničke doline, između Kupe i Dobre.
Preporuka • 02.12.2022.

Andri Magnason – O vremenu i vodi

Poruka je vrlo jednostavna: čuvati možemo samo ono do čega nam je stalo, ili preciznije – ono što volimo. A ono što volimo, veli jedan američki pjesnik, to postanemo, dijelimo njegovu prirodu. Bez te identifikacije, bez takvog odnosa, ne možemo sačuvati ni cipele koje nosimo, a kamoli planet na kojem živimo i kojeg smo samo jedan mali dio.
Najava • 11.09.2022.

15. Vrisak donosi više od 40 programa u art-kvart Benčić

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i nas kao ljude. U posebnom programu 'Književnost piše zeleno' bit će predstavljen 'Snjegolomac', jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti.
Najava • 16.12.2019.

Naklada OceanMore predstavlja knjigu 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. s početkom u 19:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Naklada OceanMore predstavit će knjigu 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića. Knjigu će predstaviti autori Ljiljana Đorđević i Edo Popović, uz moderaciju urednice Nataše Medved.
Najava • 30.09.2018.

Razgovor povodom Međunarodnog dana prevoditelja

O poziciji prevoditeljica u Njemačkoj i u Hrvatskoj razgovarat će prevoditeljice Alida Bremer i Željka Gorički, a o ulozi originalnog autora u procesu prevođenja i važnosti prijevoda hrvatske književnosti na stranim tržištima i na međunarodnoj književnoj sceni govorit će pisci Damir Karakaš i Edo Popović.