Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Magdalena Blažević ×

Vijest • 15.06.2023.

Magdalena Blažević dobitnica književne nagrade tportala za roman 'U kasno ljeto'

Večeras je na svečanoj dodjeli u zagrebačkom Velvet caffeu nagrađena spisateljica Magdalena Blažević za roman 'U kasno ljeto'. Autorici je uručen ček na 10.000 eura te specijalno dizajnirana skulptura, koju je i ove godine kreirao domaći dizajner i umjetnik Silvio Vujičić, a kao posebni bonus roman će u formatu zvučne knjige biti dostupan na platformi Book&Zvook.
Vijest • 09.06.2023.

U četvrtak saznajemo tko će biti pobjednica/k tportalova izbora za najbolji hrvatski roman

Podsjetimo... za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 16. put, bila su prijavljena 44 naslova. U konkurenciju su ušli hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, žiri je izbor najprije suzio na 11 polufinalnih naslova, a onda odabrao pet romana koji ostaju u utrci za titulu najboljeg izdanog u prošloj godini i nagradu od 10 tisuća eura.
Vijest • 13.04.2023.

Uzmi šest: Šest balkanskih autorica u engleskom prijevodu

Prozni tekstovi Magdalene Blažević (Bosna i Hercegovina), Tatjane Gromače (Hrvatska), Vesne Perić (Srbija), Natali Spasove (Sjeverna Makedonija), Ane Svetel (Slovenija) i Sonje Živaljević (Crna Gora) objavljeni su u Velikoj Britaniji u novoj ženskoj proznoj zbirci 'Take Six: Six Balkan Women Writers', u prijevodu Willa Firtha i izdanju naklade Dedalus Books.
Vijest • 05.12.2022.

Objavljeni finalisti Književne nagrade Fric 2021/22.

Posljednjeg dana 28. Sa(n)jam knjige u Istri proglašeni su finalisti Književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. Nagrada se ove godine dodjeljuje po šesti put u organizaciji tjednik Express, a sponzorira je Barcaffe svotom od 75.000 kuna.
Vijest • 02.11.2022.

Trinaest naslova u širem izboru Nagrade Fric 2021/2022.

Žiri nagrade Fric u sastavu: Jagna Pogačnik (predsjednica), Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen, pročitao je 60-ak za nagradu pristiglih knjiga prozne fikcije objavljene u razdoblju 1. 7. 2021. – 30. 6. 2022. godine i u uži izbor odabrao 13 naslova.
Najava • 04.03.2022.

BestBook & Fraktura knjiga mjeseca: 'U kasno ljeto' Magdalene Blažević

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka, knjiga mjeseca ožujka je roman 'U kasno ljeto' Magdalene Blažević. U petak 4. ožujka roman će predstaviti autorica Magdalena Blažević i pjesnikinja Monika Herceg, a razgovor će moderirati urednik Seid Serdarević.
Razgovor • 23.12.2021.

Magdalena Blažević : Oduvijek sam kompetentna čitateljica, znam i osjećam što je dobra književnost

Književnost je okrenuta junacima i junakinjama koji su se usudili ispuniti žudnje, pogriješiti, otići, voljeti, prkositi društvenim konvencijama iako su svjesni da će ih to dovesti do odbacivanja obitelji pa i zajednice, a to je najgora moguća kazna. 'Svetkovina' govori upravo o njima.