Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 05.12.2022.

Objavljeni finalisti Književne nagrade Fric 2021/22.

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

U kasno ljeto Blažević Magdalena
Stjenice Vidaić Martina

Posljednjeg dana 28. Sa(n)jam knjige u Istri proglašeni su finalisti Književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. Nagrada se ove godine dodjeljuje po šesti put u organizaciji tjednik Express, a sponzorira je Barcaffe svotom od 75.000 kuna.

Proglašenje finalista Književne nagrade Fric vodio je književnik i novinar, Emir Imamović Pirke, a proglasila ih je predsjednica žirija Jagna Pogačnik uz glavnog urednika 24 sata, Ivana Buču.

Ove godine je za nagradu konkuriralo 59 naslova. U finale književne nagrade Fric, čiji će pobjednik biti poznat u siječnju 2023., ušli su:

Blažević Magdalena: U kasno ljeto
Jergović Miljenko: Trojica za Kartal 
Kabil Namik: Yesterday
Matić Đorđe: Niotkud s ljubavlju
Šimpraga Dalibor: Izvještaj o generaciji
Vidaić Martina: Stjenice

Tako je odlučio žiri Nagrade Fric u kojem je, osim Jagne Pogačnik, bio i književni teoretičar Tomislav Brlek, zatim povjesničar Hrvoje Klasić, molekularna biologica Dragomira Majhen, odvjetnik Čedo Prodanović, novinar Igor Vikić te kazališna kritičarka Dubravka Vrgoč.

Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki

Direktorica sajma, Magdalena Vodopija na kraju je svečanosti uručila i desetu čitateljska nagradu dr. Ivo Borovečki, koja je ove godine pripala Puležanki Ivani Vareško, fotografkinji, snimateljici i strastvenoj čitateljici koja se nakon studija u Dublinu vratila u rodnu Pulu. 

Analizom prodaje objavljeni su i najprodavanije knjige na Sajmu, što dokazuje da pulska publiku čita kvalitetne naslove: to su redom „Blank“, Feđe Štukana (Buybook), „Kod Kože 1 – 4“ Borisa Dežulovića (Art Rabic – Atelje Figure) i „Godine“ nobelovke Annie Ernaux (OceanMore), časopis „Jurina i Franina“ za 2023. godinu (5do12) te „Rat je i ništa se ne događa“ (Bodoni) Semezdina Mehmedinovića, bosanskohercegovačkog pisca koji je ove godine prvi put gostovao na pulskom Sajmu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –