Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đorđe Matić

Niotkuda s ljubavlju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2021.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555089
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Glavni junak romana „Niotkuda s ljubavlju“, autora Đorđa Matića, 1991. godine odlazi iz domovine jer osjeća da će stvari krenuti po zlu i da će njegovo, dotad uobičajeno ime, odjednom zazvučati kao poziv na nasilje. Kao egzilant koji se „nije izgubio ali se nije ni našao“ on luta od sjevera do juga kontinenta, ne nalazeći utjehe ni u omamljivoj magmi sjećanja. Nakon epizode u Rimu, privremeni dom nalazi u Amsterdamu, u zemlji i gradu „gdje su snovi nepoželjni“ a on ih, ustrajno, sanja. Jedna žena, i jedna knjiga, trebale bi zatvoriti krug njegova života.

***

Pisan otmjenim, rafiniranim, eruditnim stilom – u kojemu mnogoznanje ne zvuči nametljivo – ovaj je roman priča o potrazi za izgubljenim ljubavima. Đorđe Matić suvereno vlada jezikom, koji je, kao malo koji u tradiciji naše fikcijske proze, prepun lirike i glazbe. Ulazak u ovo majstorski pisano djelo nalik je na odiseju u kojoj plovimo po moru glazbe, sjećanja, čežnje za iskonom koji trajno izmiče. – Boris Rašeta

Ovaj roman, ozvučen sad već prepoznatljivim matićevskim jezikom vrsnog esejista superiorne naobrazbe i intelektualne raskoši, zavest će i provesti čitatelja kroz posve autentičan svijet emigracije kao trajne traume izlječive tek neraskidivom vezom s kulturom zemlje i prostora koju glavni lik nije napustio svojom voljom. – Nada Gašić

Roman ovakve težine bio je potreban ovdašnjoj književnoj sceni. Njime literatura ponovo postaje etička obveza. To je čin hrabrosti koji negira prolaznost i ponovo otkriva kompleksnosti prošlosti. Autor ih oslobađa nostalgije, u ime jedne buduće životnosti. – Gaetano Benčić

Đorđe Matić, pjesnik i esejist, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost. Objavio je pjesničke zbirke "Lingua franca" (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i "Haarlem Nocturne" (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi "Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih" (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i "Tajne veze" (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda o srpskoj kulturi "Historija i savremenici" (Prosvjeta, Zagreb, 2018). Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom "Visages du silence – Lica tišine" (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga "Senke naših predaka: Otrgnuto od zaborava" (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena "Drugi zvuk" (Presing, Mladenovac, 2021).

Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije" (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika "Eastern European Folk Tunes" (Schott World Music, 2009). Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti. Stalni je suradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio-televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva pisaca i SKD Prosvjeta. Živi u Poreču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –