Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đorđe Matić

Tajni život pjesama : Hrvatska popularna muzika devedesetih

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2014.
  • 208 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491364
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

 

Knjiga eseja Đorđa Matica o hrvatskoj popularnoj muzici 1990-ih. Kroz izabrane pjesme naših autora, ispričana je skrivena povijest ideja, osjećaja, motiva, a preko njih i cijele kulture u kompliciranom i mučnom vremenu.

Ova knjiga-mozaik istovremeno omogućuje i dubinsko čitanje pjesama, stihova, ali i glazbe, povijesti, ideja, ideologije, bez uobičajene i suhe terminologije novinskog i (kvazi) teorijskog tipa koja je preplavila čitatelje i javni prostor. Težište je zato na pripovijedanju, a ne na teoriji; osjećanju a ne kliničkoj analizi; toplini umjesto uobičajene (i neemotivne) distance; na novom vrednovanju umjesto općih mjesta - konačno: na ljubavi umjesto cinizma.

 

***

Đorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik i esejist. Studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Urednik i koautor "Leksikona yu mitologije". S Merimom Ključo priredio knjigu "Eastern European Tunesfor Accordion". Surađuje s muzičkim producentom Dragim Šestičem. Živi u Hillegomu, Nizozemska.

 

Đorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik i esejist. Završio studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Objavljivao u brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije i Nizozemske. Stalni je suradnik tjednika Vreme i časopisa Prosvjeta. S producentom Dragim Šestićem surađivao na mnogobrojnim albumima world i etno muzike.

Objavio je sljedeće knjige: "Lingua franca" (pjesme); "Tajni život pjesama" (eseji); s Merimom Ključo napisao je (trojezični) priručnik "Eastern European Folk Tunes". Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije". Godine 2016. objavljena mu je zbirka poezije na nizozemskom, "Haarlem Nocturne". Član je Društva hrvatskih pisaca. Žvi u Hillegomu, Nizozemska.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –