Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Finci

Estetska terminologija

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 12/2014.
  • 503 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491418
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autor problematizira 204 ključna termina, a njihova se elaboracija događa kroz jedanaest glavnih poglavlja, strukturiranih fragmentima, u kojima se pojam umjetničkog djela razmatra u odnosu spram, primjerice, društva, politike, etike, religije, institucija, tržišta, publike i predodžbe o funkciji umjetnosti u određenom povijesnom razdoblju.

Pristupajući estetici kao filozofskoj disciplini, ali elaborirajući estetičke termine, sagledane u njihovoj historičnosti, s iskorakom iz zadane disciplinarne matrice, Fincijeva knjiga nudi nove alate za razvoj kritičkog mišljenja i promjene epistemološke paradigme.

dr. sc. Leonida Kovač


Predrag Finci ovim djelom daje iznimno upečatljivo sređivanje suvremene estetičke misli u nizu natuknica, koje su raspoređene problemski a ne, na primjer, abecedarijem... "Estetička terminologija" Predraga Fincija sjedinjuje vrsnoću izvornog znanstvenog djela i korisnost priručnika.

dr. sc. Nadežda Čačinovič

 

Predrag Finci rođen je 1946. u Sarajevu. Kratko vrijeme bavio se glumom. Završio je Dramski studio 1969. Filozofiju je studirao u Sarajevu i Parizu (kod Mikela Dufrennea). Studijski je boravio u Freiburgu (kod Wernera Marxa). Magistrirao je 1977., a doktorirao 1981. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 1992. Od 1993. živi u Londonu, gdje je do odlaska u mirovinu 2011. radio kao slobodni pisac i gostujući istraživač na UCL-u (University College London). Član je Društva pisaca BiH, P.E.N.-a BiH (Sarajevo), organizacije Exile Writers Ink (London) i Hrvatskoga filozofskog društva (Zagreb). Knjige i tekstovi prevođeni su mu i nagrađivani. Objavio je dvadeset pet knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –