Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Lalić

Pet kriznih godina

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 06/2014.
  • 336 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491432
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

...Nova knjiga Dražena Lalića svakako nudi  šarolik sociološki i politološki prikaz uzroka i posljedica krize u našem društvu, kao i različitih promjena koje je izazvala i još uvijek u društvu izaziva.

Po mom je sudu posebna vrijednost ove knjige u tome što ju je napisao angažirani intelektualac, koji koristi svoje znanje i iskustvo kako bi, koliko se to uopće pisanom riječju može učiniti, poboljšao društvu u kojem živi. U vremenima u kojima brojni vrsni intelektualci šute u toj mjeri, da bi se moglo pomisliti da više i nisu među živima, Dražen Lalić angažirano, dosljedno i hrabro komentira političare i građane, karakteristična ponašanja cijelih gradova pa i zemlje u cjelini.

Objavljivanjem knjige "Pet kriznih godina" svakako dobivamo pisani trag proteklih godina, na temelju kojeg će čitatelji koji su proživjeli te godine saznati mnogo toga što im je promaklo ili za što i nisu mogli čuti, kao i dobiti različita tumačenja opisanih događanja.

Prof. dr.sc. Mirjana Krizmanić
 
Ne zanemarujući potencijalni znanstveni doprinos ove knjige hrvatskim društvenim znanostima valja ustvrditi da ona prije svega predstavlja pažnje vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj publicistici. Pritom Dražen Lalić spada u skupinu autora s vrlo zamjetnim subjektivnim pristupom i jasnim iznošenjem osobnih stavova. Kako je u pravilu riječ o aktualnim pojavama i procesima, od kojih mnogi nisu dospjeli biti predmetom serioznih istraživačkih pothvata, iskazani stavovi i argumenti su nerijetko provokativni, zbog čega posjeduju i nezanemariv polemički potencijal. Uočljivo je i kako se u brojnim slučajevima autor može u određenoj mjeri koristiti saznanjima dobivenim svojevrsnim promatranjem sa sudjelovanjem (što je, usput govoreći, istraživačka metoda koju je Lalić vrlo uspješno koristio u svojim zapaženim istraživanjima narkomana i nogometnih navijača).

Polazeći od poimanja krize kao totalnog društvenog fenomena autor komentira pojave iz sfere ekonomije, politike i društva bez pretenzija da se referira na sve relevantne pojavne oblike krize, ali sa sposobnošću da postavlja ponekad zanemarena pitanja i ukaže na neka skrivena značenja uočenih trendova. Na taj način upozorava na niz što trajnijih što aktualnih problema suvremenog hrvatskog društva.

Prof. dr. sc. Vlasta Ilišin
 
***

Dražen Lalić rođen je 1960. u Makarskoj. Splitski đak i zagrebački student, doktor sociologije. Redovni profesor sociologije i izvanredni profesor politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je monografije "Torcida : Pogled iznutra" (prvo izdanje 1993, drugo prošireno izdanje 2011) i "Split kontra Splita". Pogled sociologa na probleme jednoga grada (2003), te u suautorstvu još sedam znanstvenih knjiga. Napisao i jednu publicističku knjigu (Obama: Strme staze do Bijele kuće, 2009). Uz to, autor je ili suautor dvadesetak priloga u zbirnim knjigama, tridesetak članaka u znanstvenim i stručnim publikacijama, te nekoliko stotina tekstova u tisku, a suurednik je i četiri knjige. Nastupa kao politički i društveni analitičar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –