Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Havel

Pregled povijesti Izraela : Od Abrahama do moderne države

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 04/2015.
  • 308 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491265
  • Cijena: 39.15 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kronološki pregled povijesti izraelskoga/židovskog naroda u Erec Izraelu, zemljovidi i preko 150 stranica bilješki s popisom literature. Prvi dio manijenjen je općem čitateljstvu a bilješke za daljnje znanstveno istraživanje.

 

**

Erec Izrael - Zemlja Izrael - odnosno današnja Država Izrael, malena država na Bliskom istoku površinom približno jednaka Sloveniji, ishodište je dvije svjetske monoteističke religije, židovstva i kršćanstva. Zahvaljujući tome, dio povijesti koji pokriva izraelsko osvajanje i naseljavanje zemlje, ustanke protiv rimske vlasti, te razdoblje nastanka kršćanstva, vrlo je dobro poznat, često s naglaskom na različite teološke perspektive. Dvadeseto pak stoljeće, od kraja Prvoga svjetskog rata, a osobito od 1948. godine, uglavnom je predmet historiografskih i politoloških istraživanja.

No, u koliko ste knjiga imali prilike pročitati o tome što se sa Židovima u njihovoj zemlji događalo nakon 70. ili 73. godine? Čak i prosječnom znalcu povijesti nameće se zaključak o njihovu potpunom progonu iz tadašnje Judeje, o opstanku Židova samo u dijaspori, iz koje će se početi vraćati tek koncem 19. stoljeća, u kontekstu razvoja cionizma kao modernoga nacionalnog pokreta. Takva je percepcija netočna. Židovi su u svojoj zemlji živjeli i u razdoblju Bizanta, islamskih osvajanja, Križarskih ratova, vladavine Mameluka, te višestoljetnog razdoblja osmanske vlasti. Židovi su - premda su nakon pobuna protiv Rimljana u Judeji, a nešto kasnije i u Galileji, svedeni na manjinu - neprekidno živjeli u svojoj zemlji. I prije osnutka cionističkih naselja koncem 19. stoljeća u Erec Izraelu su postojale židovske zajednice i to u Jeruzalemu, Javneu, Hebronu, Tiberijadi, Cfatu i drugdje.

Razmišljajući o ovim temama u kontekstu literature dostupne na hrvatskome jeziku, usudila bih se napisati da je ovo prva knjiga kod nas u kojoj su one sustavno obrađene. Knjiga je plod intenzivnoga rada i godina pažljiva iščitavanja izvora i literature. Napisana je jasno i pregledno, a njezina posebna vrijednost leži u činjenici da je istodobno namijenjena i širokom čitateljstvu i ozbiljnim istraživačima. To je vidljivo iz strukture knjige: u glavnome dijelu predstavljen je kronološki prikaz povijesti židovskog naroda u Izraelu, uz pregledne tablice i zemljovide. Drugi dio čine bilješke koje su katkad pravi mali eseji, popraćene obiljem znanstvenih referenci, koje čitatelju omogućuju daljnje samostalno istraživanje neke uže teme.

( iz recenzije Naide Mihal Brandl )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –