Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Brguljan

Život i djelo Ide Verona = The life and work of Ida Verona

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore
  • 12/2017.
  • 128 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491784
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona (Braila, 1864 - Prčanj, 1925), potomak Bokelja, oca pomorskog kapetana Frana Verone i majke Amalije kontese de Luković, nastanjenih u Rumunjskoj, vrijedna je književnica hrvatskog podrijetla koja je ostala van tokova hrvatske književnosti.

Unatoč svom plodnom i svestranom stvaralaštvu Ida Verona zbog svoje je povučenosti a napose nebrige društvene okoline danas potpuno zaboravljena pjesnikinja. Tome je pogodovala i činjenica da je gotovo sva djela napisala na francuskome jeziku. Iako su se o njenim djelima pozitivno očitovali istaknuti kulturni djelatnici francuske metropole, primjerice Emil Fabre, upravitelj Comedie-Francaise, iza nje je ostalo tek par izdanih pjesničkih zbirki, od kojih je najvažnija Mimosas (Paris, 1885), te rukopisi nikad javnosti prezentiranih pet drama, "Aecathe", "Jeanne d’Arc", "Ahdul Hamid", "Creatures d’amour", i jedne nedovršene o kralju Decebalu.

Nakon višegodišnjeg istraživanja životnih putova i radnih aktivnosti Ide Verone, Željko Brguljan je prije više godina započeo radove na izdavanju njenih djela, posebno nikada objavljenih rukopisa pjesničkih i dramskih djela. Prva knjiga obuhvaća rekonstrukciju njezina života te opis stvaralaštva, uključivši i likovno stvaralaštvo. U suradnji s kolegicom dr. Cvijetom Pavlović priređena je i druga knjiga s većim dijelom njezina pjesničkog opusa. Daljnje knjige obuhvatit će dramaturški opus.

Cilj objavljivanja "Sabranih djela Ide Verona" je izvući ovu vrijednu književnicu iz zaborava te tako osigurati da njezino djelo zauzme svoje zasluženo mjesto u književnosti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –