Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ida Verona

Poezija : Sabrana djela Ide Verona - Knjiga II.

 • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
 • Nakladnik: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore
 • Urednik: Željko Brguljan
 • Prijevod: Cvijeta Pavlović
 • 12/2018.
 • 335 str., meki uvez s klapnama
 • ISBN 9789532491791
 • Cijena: 21.24 eur
  Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
 • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mene, vi ćete zaboraviti me, avaj, jer potrebne su druge večeri
Drukčiji ciljevi, drukčije suze, drukčije nade
Osobito iz jednostavnog razloga, beskrajnoga
Kojega se ne možemo sjećati čitavoga svog života.


Nakon višegodišnjeg istraživanja životnih putova i radnih aktivnosti pjesnikinje i dramaturginje Ide Verone, Željko Brguljan je prije više godina započeo radove na izdavanju njezinih djela, posebno nikada objavljenih rukopisa pjesničkih i dramskih djela. Prva knjiga, "Život i djelo Ide Verona" obuhvaća rekonstrukciju njezina života te opis stvaralaštva, uključivši i likovno stvaralaštvo. U suradnji s kolegicom dr. Cvijetom Pavlović sada je objavljena i druga knjiga - "Poezija", s većim dijelom njezina pjesničkog opusa (na francuskom i rumunjskom jeziku, te u prijevodu na hrvatski). Daljnje knjige obuhvatit će dramaturški opus.


Cilj objavljivanja "Sabranih djela Ide Verona" je izvući ovu vrijednu književnicu iz zaborava te tako osigurati da njezino djelo zauzme svoje zasluženo mjesto u književnosti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona (Braila, 1864 - Prčanj, 1925), potomak Bokelja, oca pomorskog kapetana Frana Verone i majke Amalije kontese de Luković, nastanjenih u Rumunjskoj, vrijedna je književnica hrvatskog podrijetla koja je ostala van tokova hrvatske književnosti.

Unatoč svom plodnom i svestranom stvaralaštvu Ida Verona zbog svoje je povučenosti a napose nebrige društvene okoline danas potpuno zaboravljena pjesnikinja. Tome je pogodovala i činjenica daje gotovo sva djela napisala na francuskome jeziku. Iako su se o njenim djelima pozitivno očitovali istaknuti kulturni djelatnici francuske metropole, primjerice Emil Fabre, upravitelj Comedie-Francaise, iza nje je ostalo tek par izdanih pjesničkih zbirki, od kojih je najvažnija Mimosas (Paris, 1885), te rukopisi nikad javnosti prezentiranih pet drama, "Aecathe", "Jeanne d’Arc", "Ahdul Hamid", "Creatures d’amour", i jedne nedovršene o kralju Decebalu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –