Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Melita Kraus

Priča o Golemu / Story of Golem

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2015.
  • 50 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491388
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dvojezično, izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pred vama se nalazi neobično izdanje - umjetnička knjiga. Melita Kraus, umjetnica poznata po velikim formatima, ovaj put eksperimentirala je s umjetničkim djelom načinjenim doslovno na knjizi, jednoj staroj, odbačenoj, požutjeloj knjizi. Na stranicama podloge, prave knjige, živi novo djelo, nova interpretacija, nove boje, nova vibracija i priča ispričana kroz prizmu umjetnice koja temu doživljava nadasve osobno i vrlo poetično.

Tko je Golem danas? Očito, u općoj kulturnoj javnosti, zaboravljena legenda. No važno je sjećati ga se. Dio je europske literarne i šire povijesti, i nije vezan samo za židovski folklor. Stoga je objavljivanje ove umjetničke knjige, koja je spoj umjetničkoga doživljaja i izraza umjetnice Melite Kraus, a književno i kulturološki važne i u nas neobrađene teme, naš doprinos tomu da se Golem posve ne zaboravi... "Priča o Golemu" pojavljuje se u nizu različitih verzija, i u svima je vidljiva veza sa židovskim misticizmom, no za mnoge su literarni aspekti zanimljiviji.

Golem je magijski stvoreno biće, od gline, blata ili kamena, dakle nežive materije. Najpoznatija  je priča o Golemu iz Praga 16. stoljeća, u kojoj je rabin Lev  stvorio Golema da mu bude sluga te da štiti i čuva praške Židove. Rabin Juda Lev ben Bezabel bio je mudrac i poznavatelj tradicije judaizma, izuzetno poštovan i na samom dvoru Rudolfa II., a poznat pod akronimom Maharal. Imao je veliko znanje iz vjerske prakse, iz talmudskih primjera iz židovske povijesti, ali i magije zasnovane na Kabali. Cilj mu je bio zaštititi Židove od pogroma, te je odlučio sa svojim pomoćnicima stvoriti Golema – biće od blata i gline koje se oživljava invokacijom Božjeg imena, kada mu se sveta riječ upiše na čelo i izvedu određeni magijski rituali.

Golem je bio ljudskog oblika, velik, iako šutljiv sve je razumio, ali kako je bio biće stvoreno da bude bez uma i duše, i kako je njegova svrha bila slušanje i izvršavanje naredbi, izgledao je kao čovjek smanjenih sposobnosti. Glavna mu je dužnost bila čuvati Židove u praškom getu od lažnih optužbi i pogroma, a za svojega je tvorca obavljao jednostavne kućanske poslove, no jednako tako mogao je svojemu tvorcu služiti i za loše namjere.

Golem je biće stvoreno tako što mu je prilikom stvaranja na čelo upisana riječ emeth (istina-živ). U tijeku vremena postaje sve snažniji, te kada bi postao toliko moćan da bi mogao postati prijetnja bližnjima, rabin bi mu s čela obrisao prvo slovo – čime se riječ skraćuje u meth (mrtav), i Golem se vraća u svoje prvobitno stanje – blato i glinu, uz magijske rituale obrnute onima koje se izvode pri kreaciji. Po jednoj od legendi, kada se biće koje nije imalo ni dušu ni um ni srce, otvorilo prema jednoj djevojci, više ga se nije moglo kontrolirati, te je njegov tvorac morao Golema „odživjeti“. S praškim Golemom to se i dogodilo, a mnogi vjeruju da Golem još spava na tavanu staro-nove sinagoge i čeka da ga se opet oživi ako i kada zatreba.

Melita Kraus svojom je knjigom-slikom-skulpturom dala uvid u svoj doživljaj magijske teme, no Golemu je podarila ljudskost i predstavila nam nedozvoljenu ljubav na još jedan, sebi svojstven način.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –