Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đorđe Matić

Tajne veze : Slušanja, osluškivanja

  • Nakladnik: Sandorf
  • 09/2017.
  • 150 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533510224
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Matićeva je knjiga borbeni manifest protiv trivijalnog čitanja glazbe, koje je metodički ugrađeno u naše kolektivno nesvjesno; nama je muzika najčešće samo "svirka". Matiću nije. Naprotiv. I sreća da je tako: on pokazuje i kako je moderna glazba najveće rezervno utočište velikih pjesnika u eri otpisa papira i recitiranja, ali i golemo skladište velikih i dubinski bitnih poruka koje nikakve dnevnopolitičke analize ne mogu dohvatiti. - Boris Rašeta


Zbirka eseja "Tajne veze", s podnaslovom "Slušanja, osluškivanja", posve je iznimna u svom pristupu glazbi i glazbenicima, i preko njih, nama ovdašnjima – ondašnjima i sadašnjima. Đorđe Matić pažljivo sluša i osluškuje, dubinski sondira, pomno čita i proniče – neupitno uspješno – u tajne veze i značenja koja će mnogom površnom slušatelju-konzumentu naprosto promaknuti, a onima koji mu se pridruže u (re)interpretiranju ne samo glazbe, otvorit će neke nove vizure i navesti ga na neka svježa tumačenja i glazbe koju je slušao i sluša, i sredine u kojoj je živio i živi.

Stilski osebujan i samosvojan, imaginativan i akribičan, dojmljive erudicije i istančane auditivne percepcije, senzibiliziran za jedva čujne vibracije i odjeke, sklon poliperspektivnom sagledavanju fenomena kojima se bavi, blagodareći – teško izborenom – povlaštenom položaju promatrača iz iskošenog, egzilantskog, apatridskog motrišta, Matić razabire nijanse u semantici i izvodi katkad na prvi pogled začudne, ali neumoljivo logične zaključke, vješto žonglirajući prostorno-vremenskim asocijacijama, povezujući ono naizgled posve nepovezivo i pokidano, i približavajući ono naizgled beznadno udaljeno. - Darko Milošić, urednik

Đorđe Matić, pjesnik i esejist, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost. Objavio je pjesničke zbirke "Lingua franca" (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i "Haarlem Nocturne" (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi "Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih" (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i "Tajne veze" (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda o srpskoj kulturi "Historija i savremenici" (Prosvjeta, Zagreb, 2018). Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom "Visages du silence – Lica tišine" (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga "Senke naših predaka: Otrgnuto od zaborava" (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena "Drugi zvuk" (Presing, Mladenovac, 2021).

Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije" (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika "Eastern European Folk Tunes" (Schott World Music, 2009). Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti. Stalni je suradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio-televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva pisaca i SKD Prosvjeta. Živi u Poreču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –