Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đorđe Matić

Tajne veze : Slušanja, osluškivanja

  • Nakladnik: Sandorf
  • 09/2017.
  • 150 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533510224
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Matićeva je knjiga borbeni manifest protiv trivijalnog čitanja glazbe, koje je metodički ugrađeno u naše kolektivno nesvjesno; nama je muzika najčešće samo "svirka". Matiću nije. Naprotiv. I sreća da je tako: on pokazuje i kako je moderna glazba najveće rezervno utočište velikih pjesnika u eri otpisa papira i recitiranja, ali i golemo skladište velikih i dubinski bitnih poruka koje nikakve dnevnopolitičke analize ne mogu dohvatiti. - Boris Rašeta


Zbirka eseja "Tajne veze", s podnaslovom "Slušanja, osluškivanja", posve je iznimna u svom pristupu glazbi i glazbenicima, i preko njih, nama ovdašnjima – ondašnjima i sadašnjima. Đorđe Matić pažljivo sluša i osluškuje, dubinski sondira, pomno čita i proniče – neupitno uspješno – u tajne veze i značenja koja će mnogom površnom slušatelju-konzumentu naprosto promaknuti, a onima koji mu se pridruže u (re)interpretiranju ne samo glazbe, otvorit će neke nove vizure i navesti ga na neka svježa tumačenja i glazbe koju je slušao i sluša, i sredine u kojoj je živio i živi.

Stilski osebujan i samosvojan, imaginativan i akribičan, dojmljive erudicije i istančane auditivne percepcije, senzibiliziran za jedva čujne vibracije i odjeke, sklon poliperspektivnom sagledavanju fenomena kojima se bavi, blagodareći – teško izborenom – povlaštenom položaju promatrača iz iskošenog, egzilantskog, apatridskog motrišta, Matić razabire nijanse u semantici i izvodi katkad na prvi pogled začudne, ali neumoljivo logične zaključke, vješto žonglirajući prostorno-vremenskim asocijacijama, povezujući ono naizgled posve nepovezivo i pokidano, i približavajući ono naizgled beznadno udaljeno. - Darko Milošić, urednik

Đorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik i esejist. Završio studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Objavljivao u brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije i Nizozemske. Stalni je suradnik tjednika Vreme i časopisa Prosvjeta. S producentom Dragim Šestićem surađivao na mnogobrojnim albumima world i etno muzike.

Objavio je sljedeće knjige: "Lingua franca" (pjesme); "Tajni život pjesama" (eseji); s Merimom Ključo napisao je (trojezični) priručnik "Eastern European Folk Tunes". Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije". Godine 2016. objavljena mu je zbirka poezije na nizozemskom, "Haarlem Nocturne". Član je Društva hrvatskih pisaca. Žvi u Hillegomu, Nizozemska.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –