Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Martina Vidaić ×

Vijest • 05.12.2022.

Objavljeni finalisti Književne nagrade Fric 2021/22.

Posljednjeg dana 28. Sa(n)jam knjige u Istri proglašeni su finalisti Književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. Nagrada se ove godine dodjeljuje po šesti put u organizaciji tjednik Express, a sponzorira je Barcaffe svotom od 75.000 kuna.
Vijest • 02.11.2022.

Trinaest naslova u širem izboru Nagrade Fric 2021/2022.

Žiri nagrade Fric u sastavu: Jagna Pogačnik (predsjednica), Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen, pročitao je 60-ak za nagradu pristiglih knjiga prozne fikcije objavljene u razdoblju 1. 7. 2021. – 30. 6. 2022. godine i u uži izbor odabrao 13 naslova.
Najava • 01.03.2022.

Predstavljanje knjige 'Stjenice' Martine Vidaić

Predstavljanje knjige 'Stjenice' Martine Vidaić održat će se u utorak 1. ožujka u zagrebačkom društvenom klubu Botaničar (Trg Marka Marulića 6). Uz autoricu, o knjizi će govoriti urednica Ana Brnardić, književnik Zoran Ferić te spisateljica Dorta Jagić. Predstavljanje knjige možete pratiti i putem Youtube kanala Naklade Ljevak.
Vijest • 01.02.2022.

Proglašene dobitnice/i regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek'

Proglašene su dobitnice/i novoustanovljene regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek', koja je pokrenuta u svrhu afirmacije ženskog i ostalih marginaliziranih stvaralaštava. Nagrada je zamišljena kao priznanje vrijednim tekstovima i kao takva neće se dodjeljivati jednom 'najboljem' djelu... U prikupljanju preporuka knjiga sudjelovalo je pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja s BHSC govornog...
Kritika • 26.01.2022.

Martina Vidaić: Stjenice i Anatomija štakora

Ovim je prozama Vidaić pred sebe postavila visoke zahtjeve: njezina rješenja nisu uvijek najbolja, ali ne može se reći da nije postavila prava, teška pitanja. Možda je središnje ono 'strašne samoće' s kojom se barem jednom susreo vjerojatno svaki čovjek. U kontekstu novije hrvatske proze, romani Martine Vidaić zaslužuju čitateljsku pozornost.
Vijest • 14.03.2019.

Najavljeno pedeset i šesto Goranovo proljeće - Martina Vidaić i Denis Ćosić dobitnici nagrada Ivana Gorana Kovačića

Pedeset i šesto Goranovo proljeće, naša najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija, održat će se od 20. do 23. ožujka 2019. godine u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta.