Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.04.2023.

Martina Vidaić dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023.

Marina Vidaić, foto: (c) Adrijana Vidić

Stjenice Vidaić Martina

Hrvatska autorica Martina Vidaić dobitnica je glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023. za svoj roman "Stjenice" (Naklada Ljevak, 2021.). Roman "Stjenice" proglašen je najboljim među 13 ove godine nominiranih romana, a posebno priznanje europskog povjerenstva dobili su autori iz Cipra, Estonije, Finske, Francuske i Kosova.

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) prepoznaje nove književne talente diljem Europe, a Martina Vidaić i dobitnici pet posebnih priznanja proglašeni su u petak 28. travnja na Sajmu knjiga u Leipzigu.

Nakon zapaženog romana "Anatomija štakora", Martina Vidaić, nagrađivana pjesnikinja i prozaistica te dobitnica Nagrade Janko Polić Kamov za knjigu  "Trg, tržnica, nož", u svom romanu "Stjenice" ponovo otkriva svoje vrhunsko pripovjedačko umijeće i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje sad jedak sad nježan, ali uvijek razoran humor. Martina Vidaić čitatelja poziva u one vrtoglave slojeve narativnog tkanja, ali i pripovjedačičine svijesti, koji kad jednom ulove pažnju, više ne puštaju iz svoje moćne i halapljive struje.

Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite obitelji, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja "Stjenice" među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana.
 

Nakon uspješnog izdanja 2022., kad su uvedene promjene u cjelokupnoj organizaciji Nagrade, prvo je objavljen popis 13 nominiranih autora za nagradu EUPL 2023, po jedan za svaku od zemalja koje sudjeluju o ovom ciklusu. Ove godine oni dolaze iz: Armenije, Hrvatske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Kosova, Lihtenštajna, Luksemburga, Crne Gore, Poljske i Švedske. Nominirane autore za svaku od zemalja sudionica izabrao je nacionalni stručni žiri.

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Za navedenu nagradu konkuriraju autori iz 41 države članice europskog programa za kulturu Kreativna Europa. Svake godine, nacionalni žiriji u jednoj trećini zemalja sudionica programa nominiraju dobitnike.

Martina Vidaić

Stjenice

  • Naklada Ljevak 10/2021.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555362

Martina Vidaić u svom novom djelu 'Stjenice' ponovo otkriva svoje pripovjedačko umijeće i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje sad jedak sad nježan, ali uvijek razoran humor. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –