Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.05.2023.

Kul u gradu: Martina Vidaić - Stjenice
Održava se
18.05.2023. u 19:30h

Na tribini Kul u gradu u zagrebačkoj Knjižari Ljevak, u četvrtak 18. svibnja u 19,30 gostuje Martina Vidaić, dobitnica ovogodišnje glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023. za roman "Stjenice". Roman je proglašen najboljim među 13 ove godine nominiranih romana, a posebno priznanje europskog povjerenstva dobili su autori iz Cipra, Estonije, Finske, Francuske i Kosova.

Martina Vidaić prisutna je i kao pjesnikinja i kao prozna spisateljica još otkako se pojavila prvom zbirkom poezije "Era gmazova" za koju je 2011. dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. Roman "Anatomija štakora" objavila je 2019. godine, a roman "Stjenice", koji je povod ovom razgovoru 2021. godine, oba u izdanju Naklade Ljevak. Glavni je lik romana mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov koja napušta svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medveščaku i silazi u grad. Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. 

U razgovoru će uz autoricu sudjelovati i urednica knjige, Ana Brnardić a razgovor će moderirati Sanja Baković.

Martina Vidaić

Stjenice

  • Naklada Ljevak 10/2021.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555362

Martina Vidaić u svom novom djelu 'Stjenice' ponovo otkriva svoje pripovjedačko umijeće i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje sad jedak sad nježan, ali uvijek razoran humor. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –