Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.06.2023.

U četvrtak saznajemo tko će biti pobjednica/k tportalova izbora za najbolji hrvatski roman
Održava se
15.06.2023.

Izvor: tportal

Za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 16. put, ove su godine bila prijavljena 44 naslova. U konkurenciju su ušli hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, a čine ga još kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, izbor je najprije suzio na 11 polufinalnih naslova, da bi kasnije odabrao pet romana koji ostaju u utrci za titulu najboljeg hrvatskog romana izdanog u prošloj godini i nagradu od 10 tisuća eura.

Pobjednik ili pobjednica bit će proglašen/a u četvrtak 15. lipnja 2023., a dodjela nagrade održat će se u Velvet caffeu u zagrebačkoj Dežmanovoj ulici.

5 romana u finalu

Prema odluci žirija, ovih pet romana ulazi u finale:

Pored novčane nagrade autoru, pobjednički roman dobit će i audioizdanje na platformi Book&Zvook. Pobjedniku ili pobjednici nagrade pripast će i skulptura dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je petnaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman "Zemlja bez sutona" autorice Marije Andrijašević u izdanju Frakture

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –