Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Jurica Pavičić ×

Najava • 26.10.2022.

Predstavljanje prve slikovnice Jurice Pavičića 'Tri kuće, tri prijatelja'

Predstavljanje prve slikovnice jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih hrvatskih pisaca Jurice Pavičića, 'Tri kuće, tri prijatelja' održat će se u srijedu 26. listopada u knjižari Hoću knjigu Megastore u Zagrebu. S Juricom Pavičićem i ilustratoricom Klarom Rusan o knjizi će razgovarati urednica Ivana Žderić, dok će dijelove iz knjige čitati glumica Ecija Ojdanić.
Najava • 28.09.2022.

5. Mediteranski festival knjige – u fokusu Crna Gora

Na petom Mediteranskom festivalu knjige, koji se otvara u srijedu 28. rujna, u dvorani SC Gripe u Splitu, sudjelovat će pedesetak nakladnika. Festival ima bogat program kojem je u fokusu Crna Gora, odnosno njeni autori, književnici Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović i Vladimir Vojinović, koje u Split dovodi izdavačka kuća Fokalizator.
Najava • 15.09.2022.

Srijeda i četvrtak na 15. Vrisku – od klimatske fikcije do mostarskih priča

Četvrtak na ovogodišnjem Vrisku donosi nekoliko zanimljivih književnih događanja, među kojim i gostovanje Jurice Pavičića, Pavla Pavličića, Lane Bastašić, Benjamina Legranda, Ankice Čakardić i dr. Filmski program rezerviran je za projekciju filma 'Snjegolomac', a festivalski dan završava uz neizostavno kasnovečernje druženje u Book caffeu Dnevni Boravak.
Najava • 06.09.2022.

Bernardine Evaristo na Festivalu svjetske književnosti 2022.

Britanska spisateljica Bernardine Evaristo u utorak 6. rujna gostuje u Zagrebu gdje će u sklopu jubilarnog 10. Festivala svjetske književnosti razgovarati u HDLU-u s Monikom Herceg. Kada joj je 2019. godine dodijeljena nagrada Booker za roman 'Djevojka, žena, drugo', Evaristo je postala prva crnkinja koja je osvojila ovu prestižnu nagradu.
Vijest • 08.04.2022.

Jurica Pavičić osvojio i petu književnu nagradu u Francuskoj - Prix Libr'à Nous

Jurica Pavičić u svoju nisku 'francuskih' nagrada dodao je još jednu, petu po redu - nagradu Prix Libr'à Nous koju su 2014. godine osmislile i pokrenule Valérie Caffier i Audrey Andriot. Ova je nagrada specifična u tome da je dodjeljuju francuski knjižari koji samostalno ističu i odabiru najbolje knjige u sedam različitih kategorija.
Najava • 08.10.2020.

Predstavljanje nove knjige Jurice Pavičića 'Prometejev sin'

Predstavljanje novog romana Jurice Pavičića 'Prometejev sin', u kojem splitski pisac i novinar istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, održat će se u četvrtak 8. listopada u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi će s autorom govoriti spisateljica i književna povjesničarka Julijana Matanović i urednica Adriana Piteša.
Razgovor • 19.05.2019.

Jurica Pavičić : Dobre knjige su politički neupotrebljive: one potiču na raspravu i zamišljenost, ne potiču na barikade

Ne bih volio da se 'Knjiga o jugu' čita kao knjiga nostalgije, jer je nostalgija neproduktivna emocija, ona omamljuje, apaurinizira i čini nas tromim. Volio bih da se ona čita kao knjiga koja relativizira ono što smo danas i pokazuje da će to “danas” jednako završiti kao i propalo bivše: na hrpi bivših ambicija i propalih aspiracija.