Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.09.2022.

Srijeda i četvrtak na 15. Vrisku – od klimatske fikcije do mostarskih priča
Održava se
15.09.2022.

Čudakinja Romanova Moa

Srijeda na ovogodišnjem Vrisku započela je programom za najmlađe, „Vrisak Junior“, u Dječjoj kući u art-kvartu „Benčić“ u Rijeci, gdje su urednica Sandra Karić i stručnjak za klimatske promjene Matija Eppert razgovarali o edukativnom stripu Olea Mathisomena „Što se to događa s klimom“ (Indigo knjiga, 2021.). U tom stripu glavni likovi putuju izmišljenim prijevoznim sredstvom Nautom, kroz vodu i zrak, diljem svijeta, ali i unatrag kroz vrijeme, do dinosaura i Vikinga. Na tom putovanju Jenny i Ole susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete te izbliza promatraju njegove dramatične posljedice.
 
U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održao se program „Mostarske priče“, na kojem je Ena Katarina Haler razgovarala s dvije suvremene mostarske književnice o njihovim novim naslovima: Senka Marić u romanu „Gravitacije“ (V.B.Z., 2022.) prati tri generacije žena u jednoj obitelji, unuku i njene potpuno različite bake, a Magdalena Blažević u romanu „U kasno ljeto“ (Fraktura, 2022.), iz perspektive ubijene djevojčice stvara univerzalnu priču koja nadilazi jedan rat i postaje himna protiv ratovanja i ubojstava.
 
U programu „Književnost koja uključuje“ gostovala je švedska autorica Moa Romanova, koja je u razgovoru s prevoditeljicom Željkom Černok i moderatorom Vladimirom Šagadinom predstavila svoj strip „Čudakinja“. Stripu koji bez cenzure progovara o problemima mladih s mentalnim zdravljem, nejednakoj dinamici u odnosima i celebrity-kulturi, nagrađen je Eisnerovom nagradom 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. 

O novom romanu Jurice Pavičića „Mater dolorosa“ (Stilus knjiga, 2022.), u programu „Knjiga ispod čekića“, razgovarali su autor i Adriana Piteša. Riječ je o mediteranskom noir-romanu jednog od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih pisaca, koji donosi priču o ubojstvu kćeri jedinice jedne ugledne splitske obitelji, ali i životu stanovnika ovog grada nakon ljetnog blještavila. 
 
Srijeda na Vrisku završila je promocijom prvog romana Sane Perić „Monáda“ (Multimedijalni institut/EPK Rijeka, 2020.), u kojem autorica promišlja teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života. 

Ako ste propustili događanja snimke prijenosa uživo pogledajte na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu.

15. Vrisak – festival autora i sajam knjiga, Rijeka
četvrtak, 15. 9. 2022.

Snjegolomac Legrand Benjamin, Lob Jacques, Rochette Jean-Marc
Mirovanje Matić Dunja
Tri kuće, tri prijatelja Pavičić Jurica, Rusan Klara

Četvrtak na ovogodišnjem Vrisku donosi nam nekoliko raznovrsnih književnih događanja, među kojim i gostovanje Jurice Pavičića, Pavla Pavličića, Lane Bastašić, Benjamina Legranda, Ankice Čakardić i dr. Filmski program rezerviran je za projekciju filma „Snjegolomac“, a festivalski dan završava uz neizostavno kasnovečernje druženje u Book caffeu Dnevni Boravak.

U četvrtak, 15. rujna dan započinje „Vrisak Juniorom“: u 11 sati pisac Jurica Pavičić i urednica Ivana Žderić razgovaraju o njegovoj prvoj ilustriranoj knjizi za djecu „Tri kuće, tri prijatelja“ (Profil, 2022.). Kako se naš poznati književnik snalazi u svijetu dječje književnosti i tko su tri prijatelja iz njegove nove slikovnice, saznajte u Dječjoj kući!
 
Nakon književnosti za najmlađe, vrijeme je za „Studentski Vrisak“: točno u podne u V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ održava se tribina o klimatskoj fikciji, na kojoj, uz studente i studentice kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci, sudjeluju pisac Pavao Pavličić te profesori David Čarapina, Dejan Durić i Mario Kolar. U jednom od svojih brojnih hit-trilera „Hladna fronta“ (Mozaik knjiga, 2016.), Pavličić isprepliće povijesna zbivanja i zanimljivu zagrebačku obitelj meteoropata.

Večernji program 15. Vriska u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započinje u 18 sati „Dnevničkim pričama“ na kojima će biti predstavljene tri knjige dnevničkih zapisa objavljenih u izdavačkoj kući Buybook pod uredničkim okom i perom Semezdina Mehmedinovića. „Crveni kofer“ dnevnik je u kojem Lana Bastašić opisuje nekoliko mjeseci provedenih u Zürichu  2021. godine, ali između korica ove knjige stao je cijeli jedan život. Ili – kako Lana s pravom kaže – nekoliko „paralelnih života“. Marko Pogačar u knjizi „Adolfove uši“ piše o svom životu u Berlinu, o povezanosti s gradom, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina, grada sraslog s imenima svojih mrtvih, dok Almin Kaplan u knjizi „Kućni ljudi“ opisuje svakodnevni život svoje porodice okupljene oko kuće u Dubravama kod Stoca.
 
U posebnom programu „Književnost piše zeleno“ predstavlja se „Snjegolomca“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Prvi put u hrvatskom prijevodu Petre Matić i to u svojoj integralnoj verziji, kultni „Snjegolomac“ obuhvaća tri originalna albuma: „Snjegolomac“, „Mjernik“ i „Prelazak“. O stripovima na Vrisku u četvrtak u 19 sati razgovaraju jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, Iva Karabaić i Vladimir Šagadin.

U Programskoj cjelini „Knjiga ispod čekića“ u 20 sati gostuje Dunja Matić, koja s Enverom Krivcem razgovara o svom novom romanu „Mirovanje“ (V.B.Z, 2022.), smještenom u pandemijsku Rijeku. Program u MMSU-u zatvara se u 21 sat promocijom knjige „Sablasti tranzicije“ Ankice Čakardić (Jesenski i Turk, EPK Rijeka, 2019.), koja će s Hanom Samaržijom pričati o nastanku kapitalizma i knjizi koja predstavlja spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti.

Uz književni program, u četvrtak u 20.30 na programu „Vrisak Cinema“ u Art-kinu održat će se projekcija filma „Snjegolomac“, postapokaliptičnog klimatskog SF-a redatelja Bong Joon Hoa iz 2013. godine prema istoimenom stripu, s Chrisom Evansom, Song Kang-hoom i Tildom Swinton u glavnim ulogama.
 
Za sve koji nisu u blizini Rijeke, osiguran je live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –