Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Marko Pogačar ×

Kritika • 22.01.2024.

Marko Pogačar : Ponoćni glagoli

Ono što može (i ne mora) biti problem, sukladno horizontu očekivanja, autorov je 'povratak' u komfornu stvaralačku zonu, pri čemu je riječ o posezanju za poetičkim obrascima kakvi, s izuzetkom prvijenca i nedavne zbirke pjesničkih proza ('Knjiga praznika'), mogu biti protumačeni kao 'igra na sigurno'. Iz tog proizlazi sljedeća nedoumica: ima li uopće smisla proizvoditi 'homonimne zbirke' jednu za drugom?
Najava • 08.12.2022.

Razgovor o knjizi 'Adolfove uši' Marka Pogačara

Predstavljanje knjige 'Adolfove uši : Berlinski dnevnik' Marka Pogačara održat će se u četvrtak 8. prosinca u zagrebačkoj Booksi. S autorom će o knjizi pisanoj u drugoj pandemijskoj godini, obilježenoj stanjem izolacije i mirovanja, razgovarati književna kritičarka i urednica Jagna Pogačnik.
Najava • 15.09.2022.

Srijeda i četvrtak na 15. Vrisku – od klimatske fikcije do mostarskih priča

Četvrtak na ovogodišnjem Vrisku donosi nekoliko zanimljivih književnih događanja, među kojim i gostovanje Jurice Pavičića, Pavla Pavličića, Lane Bastašić, Benjamina Legranda, Ankice Čakardić i dr. Filmski program rezerviran je za projekciju filma 'Snjegolomac', a festivalski dan završava uz neizostavno kasnovečernje druženje u Book caffeu Dnevni Boravak.
Najava • 23.05.2022.

Tribina Poezija je za sve: Darko Suvin – Bijasmo nečija budućnost

Promocija zbirke poezije 'Bijasmo nečija budućnost: bilješke i bjesnila' Darka R. Suvina održat će se u ponedjeljak 23. svibnja u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Osim autora, o zbirci koja se kritički postavlja prema nasilnom i kapitalističkom svijetu te velikim i manjim zlima takvih sustava, govori književnik i kritičar Marko Pogačar, a moderira pjesnikinja Monika Herceg.
Najava • 08.05.2022.

Filozofski teatar - gost Srećko Horvat

Gostovanje Mohamedou Ould Slahija u sklopu Filozofskog Teatra otkazuje se zbog sigurnosnih razloga. Kako ne bi razočarali vjernu publiku, 8. svibnja održat će događaj na kojemu će gost biti osoba koja već osam godina uređuje i vodi jedan od najuspješnijih programa pri Hrvatskom narodnom kazalištu - filozof Srećko Horvat.
Kritika • 16.07.2021.

Marko Pogačar : Knjiga praznika

Sve osim zaključiti da ovdje imamo posla s opasno dobrom knjigom bilo bi u najmanju ruku bezobrazno. Premda će, siguran sam, s vremenskim odmakom prevladati dojam da je ovo daleko od Pogačarove najbolje poezije. I premda ću s vremenskim odmakom, siguran sam (mada i sada nisam daleko od toga), tvrditi suprotno.
Najava • 11.02.2020.

Što mi je ovo trebalo? : Marko Pogačar i Ivan Sršen o književnim rezidencijama

Prvo izdanje razgovora 'Što mi je ovo trebalo?' na temu književnih i prevodilačkih rezidencija, održat će se u utorak, 11. veljače u klubu Booksa a u razgovoru će sudjelovati pjesnik i publicist Marko Pogačar i urednik i izdavač Ivan Sršen, koji iz vlastitog iskustva znaju što su prednosti i mane književnih rezidencija.