Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2022.

Razgovor o knjizi 'Adolfove uši' Marka Pogačara
Održava se
08.12.2022. u 19h

Predstavljanje knjige "Adolfove uši : Berlinski dnevnik" Marka Pogačara (Buybook, 2022.) održat će se u četvrtak 8. prosinca u 19 sati u zagrebačkoj Booksi. S autorom će razgovarati književna kritičarka i urednica Jagna Pogačnik.

Marko Pogačar je svoj Berlinski dnevnik pisao u toku 2021. godine. Ovo je rukopis prije svega o sebi, o vlastitoj povezanosti s gradom, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina, a to onda znači i o smrti koja se upisuje u historiju grada koji je više od drugih srastao s imenima svojih mrtvih. Knjiga o smrti, o tabuu smrti u našoj kulturi (U nas južnjake bez zemlje je, čini mi se, još od djetinjstva usađen duboki zazor od groblja). U knjizi se, između ostalog, pojavljuje reference na Kafkine Dnevnike, ali je duhu ovog rukopisa bliži Walter Benjamin, onaj njegov dar da se refleksivnost nadopunjuje intenzivnim slikama iz vanjskog svijeta, a to su one rečenice u kojima je prisutan spoj pjesnika i filozofa. (Semezdin Mehmedinović, urednik)

Marko Pogačar

Adolfove uši : Berlinski dnevnik

  • Buybook 06/2022.
  • 131 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538226977

Nije ovo rukopis koji je pisao oduševljeni posjetilac Berlina, Pogačar je ovdje domaći, on opisuje grad kao izabrano mjestu, za koji ipak ne vezuje osjećaj doma, zato što je izmještenost i bezdomnost njegovo jedino prirodno stanje. Adolfove uši, dakle, nije pisao turist ili stranac, već neko ko je srastao s Berlinom. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –