Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.05.2022.

Filozofski teatar - gost Srećko Horvat
Održava se
08.05.2022. u 20h

Gostovanje Mohamedou Ould Slahija u sklopu Filozofskog Teatra u nedjelju 8. svibnja otkazuje se zbog sigurnosnih razloga. Kako ne bi razočarali vjernu publiku Filozofskog Teatra, 8. svibnja u 20 sati održat će događaj na kojemu će gost biti osoba koja već osam godina uređuje i vodi jedan od najuspješnijih programa pri Hrvatskom narodnom kazalištu – filozof Srećko Horvat.

U ulozi voditelja naći će se pjesnik i pisac Marko Pogačar, urednik hrvatskog izdanja Horvatove knjige "Poslije apokalipse", objavljene u izdanju nakladničke kuće V.B.Z., a u razgovoru osvrnut će se na mnoge aktualne teme, uključujući i Apokalipsu, pandemiju, ratno stanje, hrvatske prilike i neprilike, kao i na Filozofski Teatar i izostanak najavljenog gosta.

Srećko Horvat filozof je i autor brojnih knjiga prevedenih na više od deset jezika, uključujući Poetry from the Future (Penguin, 2019.), Što Europa želi? (zajedno sa Slavojem Žižekom) i Radikalnost ljubavi. Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala, a godinama vodi i uređuje Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u.

Filozofski Teatar u HNK utemeljen je 2014. i dosad je ugostio Nobelovce, ekonomiste, filozofe, glumce, režisere, renomirana imena kao što su Vanessa Redgrave, Herta Müler, Slavoj Žižek, Thomas Piketty, M.I.A., Yanis Varoufakis, Margarethe von Trotta, Milo Rau, Julia Kristeva, te mnoge druge uz brojnu publiku.

U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao „otkrivenja“, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju „kraja“. Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije. Knjiga "Poslije apokalipse" skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva „eshatološkim prekretnicama“. To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza, nego njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama – ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Horvat tvrdi da je aktualno „otkrivenje“ jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje. 

"Poslije apokalipse" nije samo žuran poziv da oplakujemo sutrašnje mrtve danas, nego i na to da se borimo za našu budućnost dok još možemo.

Srećko Horvat

Poslije apokalipse

  • Prijevod: Dora Held
  • V.B.Z. 03/2022.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789535204718
  • Cijena 119.00 kn

Horvat tvrdi da je aktualno 'otkrivenje' jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje. 'Poslije apokalipse' nije samo žuran poziv da oplakujemo sutrašnje mrtve danas, nego i na to da se borimo za našu budućnost dok još možemo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –