Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Filozofski teatar ×

Najava • 08.05.2022.

Filozofski teatar - gost Srećko Horvat

Gostovanje Mohamedou Ould Slahija u sklopu Filozofskog Teatra otkazuje se zbog sigurnosnih razloga. Kako ne bi razočarali vjernu publiku, 8. svibnja održat će događaj na kojemu će gost biti osoba koja već osam godina uređuje i vodi jedan od najuspješnijih programa pri Hrvatskom narodnom kazalištu - filozof Srećko Horvat.
Razgovor • 26.04.2022.

Renata Salecl: Oduvijek jedni druge promatramo kao prijetnju

Uvijek je postojala tjeskoba koju je valjalo nadići. A danas Internet omogućava izbjegavanje te tjeskobe. Danas se teške knjige odbacuju i na internetu se traga za nečim razumljivijim. Internet je poremetio sustav u kojem smo tjeskobu morali izdržati, što je bilo nužno. Zato sad imamo problema s prokrastinacijom što nije uvijek ni loše...
Najava • 27.03.2022.

Filozofski teatar – gostuje filozofkinja i sociologinja Renata Salecl

Nova sezona Filozofskog teatra nastavlja se gostovanjem poznate slovenske filozofkinje i sociologinje Renate Salecl 27. ožujka u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Renata Salecl proglašena je 'slovenskom znanstvenicom godine' 2010. a u ožujku 2011 najuspješnijom ženom u Sloveniji.
Najava • 17.01.2022.

Filozofski teatar: Slavoj Žižek

Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a prvi gost nove sezone je slovenski filozof Slavoj Žižek. Tema razgovora je 'Nakon kapitalizma: feudalizam ili komunizam'. Filozofski teatar sa Slavojem Žižekom moći će se pratiti i putem prijenosa uživo u ponedjeljak 17. siječnja u 20 sati.
Najava • 01.12.2019.

Filozofski teatar: Ece Temelkuran

Novu sezonu Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu otvara poznata turska književnica i novinarka Ece Temelkuran. Povod je gostovanju njezina knjiga 'Kako ostati bez domovine' u kojoj secira i analizira obrasce po kojima se, putem desnoga populizma, korak po korak dolazi od demokracije do diktature.
Najava • 09.04.2017.

Časna sesta Teresa Forcades gošća Filozofskog teatra u HNK

U novome izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja u 20 sati, gostuje časna sesta Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.
Vijest • 20.02.2016.

Eva Illouz: Da se iz rječnika izbrišu romantična ljubav i seks, ekonomija bi kolabirala

Mislim da bi u slučaju da romantičnu ljubav i seks izbrišemo iz rječnika, ekonomija kolabirala – izjavila je Eva Illouz na početku nedavnog gostovanja u Filozofskom teatru zagrebačkog HNK večer uoči Dana zaljubljenih, čije je obilježavanje začinjeno cvijećem, darovima i izlascima u dvoje, na radost cvjećara, trgovaca i ugostitelja, jedan od najboljih dokaza za istinitost izrečenog.