Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.10.2018.

Filozofski teatar : Evgenij Morozov
Održava se
04.11.2018. u 20h

Evgenij Morozov (foto: Filozofski teatar)

U Hrvatskom narodnom kazalištu 4. studenoga u sklopu Filozofskog teatra nastupit će "mračni prorok tehnologije" Evgenij Morozov, bjeloruski istraživač tehnologije koji redovito predaje na Stanfordu i drugim svjetskim sveučilištima te objavljuje o opasnostima monopolizirane Silicon Valey tehnologije u vodećim svjetskim novinama kao što su The Wall Street Journal, The Guardian, The New York Times, Financial Times, The New Yorker i International Herald Tribune.

U svojoj prvoj knjizi "The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom" istražuje intelektualnu pozadinu iza rastućeg uzbuđenja oslobađajućim potencijalom interneta, povezujući to uzbuđenje s trijumfalizmom koji je uslijedio nakon kraja Hladnog rata. Morozov se, također, suprotstavlja idejama, kako on to naziva "cyber-utopianism" (nemogućnost uviđanja tamne strane interneta, odnosno mogućnosti nadzora informacija i manipulacija novim medijskim prostorom) i "Internet-centrism" (sve prisutnije naginjanje promatranju svih političkih i društvenih promjena kroz prizmu interneta).

Morozov izražava skepticizam glede popularnog stava da internet pomaže demokratizaciji autoritarnih režima, tvrdeći da jednako tako može biti i moćan alat koji se može iskoristiti za masovni nadzor, političku represiju i širenje nacionalističke i ekstremističke propagande.
 
U drugoj knjizi "To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism" kritizira, kako on naziva "technology solutionism" (ideja o tome kako malo magične prašine može popraviti svaki problem). Morozov u knjizi predstavlja mišljenje da bi pitanje tehnologije trebalo biti prisutno u raspravama o politici, ekonomiji, povijesti i kulturi.

Časopis Politico proglasio ga je jednim od 28 najutjecajnijih Europljana u 2018. godini, a voditelj Srećko Horvat kaže da će to biti večer za sve one koje zanima što uistinu stoji iza "smart cities", Ubera, AI, Googlea, Facebooka, Cambridge Analytica, itd.


Ulaznice su dostupne na blagajni i web stranici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –