Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.04.2017.

Časna sesta Teresa Forcades gošća Filozofskog teatra u HNK
Održava se
09.04.2017. u 20h

Teresa Forcades; Foto: HNK

Vjera i sloboda Forcades Teresa

U novome izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja 2017. u 20 sati, gostuje časna sesta Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.


Najavljujući njezino gostovanje, voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat izjavljuje kako se poslije prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može smatrati ovogodišnjim događajem godine.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi "Vjera i sloboda" jednostavno kaže: Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, Bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija.

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na  Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi.

Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa / Ogorčeni, nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

Teresa Forcades

Vjera i sloboda

  • Prijevod: Karlo Ilić
  • Ex libris - Rijeka 04/2017.
  • 99 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena 79.00 kn

U svojoj novoj knjizi 'Vjera i sloboda' TeresA Forcades jednostavno govori: 'Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.'

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –