Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 12.10.2018.

Njemački pisac i publicist Norman Ohler gost Filozofskog teatra u HNK
Održava se
14.10.2018. u 20h

Norman Ohler

Potpuna ekstaza Ohler Norman

Nakon ljetne pauze, u Hrvatsko narodno kazalište uskoro se vraća popularni program Filozofski teatar. Prvi gost Filozofskog teatra 14. listopada u zagrebačkom HNK  (početak u 20 sati u Foyeru HNK) je njemački pisac i publicist Norman Ohler, najpoznatiji po bestseleru "Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu", knjizi koja je dosad prevedena na 25 jezika, uključujući i ovogodišnje hrvatsko izdanje.


Nakon što je objavio tri hvaljena romana, sudjelovao u pisanju scenarija za "Palermo Shooting" s legendarnim Wim Wendersom, Norman Ohler je prije tri godine objavio svoju prvu nefikcijsku knjigu "Potpuna ekstaza" koja je, čim je objavljena na engleskom, postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa. Ono što je šokiralo većinu čitatelja, pa i povjesničara, jest Ohlerovo detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg Reicha. Uz bogatu lepezu arhivskih dokumenata, Ohler pokazuje da je Njemačka u osvit Drugog svjetskog rata bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima bili su dostupni kućanicima i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell.

Norman Ohler

Potpuna ekstaza : Narkotici u Trećem Reichu

  • Prijevod: Boris Perić
  • Naklada OceanMore 04/2018.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320717
  • Cijena 160.00 kn

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, 'Potpuna ekstaza' baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –