Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Norman Ohler

Potpuna ekstaza : Narkotici u Trećem Reichu

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Boris Perić
  • 04/2018.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320717
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

O ulozi narkotika u Drugome svjetskom ratu zna se vrlo malo, no "Potpuna ekstaza" otkriva da su nacisti i prije početka velikog sukoba pronašli snažan oslonac u drogama. U osvit rata Njemačka je bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima poznatih tvrtki poput Mercka i Bayera bili su dostupni svima: kućanicama i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Vojska je naručivala i redovito konzumirala enormne doze popularnog Pervitina – inačice današnjega razarajućeg kristalnog metha – a povišena razina energije te osjećaj nepobjedivosti povezani s uzimanjem ove droge svakako mogu pomoći objasniti određene vojne pobjede. Primjerice, kad je Njemačka 1940. izvršila invaziju na Francusku, vojnici Wehrmachta iskoristili su čak 35 milijuna doza Pervitina.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Sadržavale su koktel jakih narkotika, uključujući i jedan oblik heroina.

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, "Potpuna ekstaza" baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

 

Snaga Ohlerove knjige nije samo u bogatoj lepezi rijetkih dokumenata koje autor pronalazi, ili u arhivskim snimkama koje podastire uz tekst, već i u njegovim studijama karaktera… Ohler dojmljivo prikazuje Hitlerovu nesretnu ovisnost o svom liječniku i bizarnu intimnost njihove povezanosti… Potpuna ekstaza iznimno je provokativno štivo.
The New York Times Book Review

Ohlerov nevjerojatan prikaz metamfetaminske ovisnosti u Trećem Reichu mijenja ono što znamo o Drugome svjetskom ratu…
The Guardian

Jedna od onih knjiga nakon koje svijet promatrate drukčijim očima.
El Pais

Potpuna ekstaza govori o nevjerojatnoj priči kako je nacistička Njemačka klizila prema stanju ovisničke države… Jezivo je uznemirujuća.
The Times

Eksplozivno… Ohler opisuje kemijsko samozapaljenje tijekom prvog napada na Zapadnom frontu, vještinom pravog romanopisca.
Rolling Stone

Ohler nudi neodoljivo objašnjenje Hitlerova eratičnog ponašanja u posljednjim godinama rata i pokazuje kako je ondašnji biomedicinski krajolik utjecao na odvijanje vojne povijesti.
The Jewish Book Council

Jako dobro i iznimno zanimljivo – ozbiljan istraživački rad… Bilo je, naravno, drugih knjiga koje su tvrdile da je Hitler zapravo bio ovisnik… Ali Ohlerova je argumentacija, po mome mišljenju, uvjerljivija i seže dalje.
Sir Ian Kershaw, britanski povjesničar

Potpuna ekstaza tjera me da ponovno promislim o svemu što sam vidio i pročitao o Drugome svjetskom ratu. Nevjerojatno!
Douglas Coupland

Ovo je ozbiljan i originalan plod istraživanja koji je, čim je objavljen, izazvao iznenađenje diljem Europe.
Mashable

Norman Ohler nagrađivan je njemački pisac, scenarist i novinar, rođen 1970. godine u Zweibruckenu. Autor je triju romana: "Die Quotenmaschine" (1998.), "Mitte" (2001.), "Ponte City" (2003.). S redateljem Wimom Wendersom napisao je scenarij za igrani film "Palermo Shooting" (2008.), s Dennisom Hopperom i Louom Reedom u glavnim ulogama. Dvije godine poslije režirao je svoj kratki film "Natural".

Nakon pet godina intenzivnog istraživanja i niza razgovora sa svjedocima, vojnim povjesničarima i liječnicima, Ohler je napisao svoju prvu publicističku knjigu, "Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu". Podastire zapanjujuće podatke o ulozi droga u nacističkoj Njemačkoj, ali i u vojnoj povijesti Drugoga svjetskog rata. Objavljena 2015. u Njemačkoj, "Potpuna ekstaza" odmah je postala svjetski fenomen. Prevodi se na više od 25 jezika i na listi je bestselera New York Timesa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –