Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.12.2018.

Španjolski književnik i publicist Javier Cercas gostuje u Puli i Zagrebu
Održava se
08.-09.12.2018.

Javier Cercas (foto: Fraktura)

Španjolski književnik i publicist Javier Cercas gostuje 8. i 9. prosinca u Hrvatskoj, u Puli kao gost 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a u Zagrebu kao gost Filozofskog teatra. Povod je gostovanju njegov nedavno objavljeni roman "Zakoni granice" koji "na tankoj međi između fikcije i zbilje propituje granice naše slobode, motive naših postupaka i neuhvatljivu prirodu istine".

Na Pulskom festivalu knjiga i autora Javier Cercas će u subotu, 8. prosinca sudjelovati u programu Doručak s autorom voditelja Aljoše Pužara. Kasnije istog dana, u programu Suton uz knjigu bit će predstavljen roman "Zakoni granice", o kojem će uz autora razgovarati Tomislav Brlek i Vlaho Bogišić.

U Zagrebu gostuje u programu Filozofskog teatra koji će se održati 9. prosinca u 20 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta. Uz simultani prijevod sa španjolskog s autorom će razgovarati Srećko Horvat.
 

Zakoni granice Cercas Javier
Salaminski vojnici Cercas Javier

Javier Cercas rođen je 1962. u gradiću Ibahernando, u Extremaduri, na zapadu Španjolske. Još kao dijete s obitelji se preselio u Geronu, u srce Katalonije, pa iako se u zavičaj nije prestao vraćati, trajno je ostao u tom kulturnom krugu: studirao je u Barceloni, predavao književnost u Geroni, a i stalni je, utjecajni komentator katalonskog izdanja El Paísa, čiji se književni eseji ali i društvene procjene prate od Madrida do Oxforda, gdje je također gostovao kao profesor komparativnih studija. Cercas je formiran u ambijentu Francova radikalno konzervativnog integralizma, u doba kada su se u gotovo svakoj obitelji još neposredno osjećale posljedice surovih podjela.

Svjetski uspjeh postigao je romanom "Salaminski vojnici" (Soldados de Salamina) koji je nastao prema istinitoj, gotovo legendarnoj priči iz Španjolskoga građanskog rata o čudesnu spasenju pisca Rafaela Sáncheza Mazasa, osnivača fašističke Falange. Roman je ubrzo po objavljivanju 2001. nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavour te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize. Preveden je na petnaest jezika, a David Trueba je prema romanu snimio istoimeni film.

Objavio je zbirku pripovjedaka "Relatos reales" (Istinite priče, 2000.) i dva hvaljena romana, "El móvil" (Motiv, 1987.) i "El vientre de la ballena" (Kitov trbuh, 1997.). Godine 2005. dijelom potaknut ratom u Iraku, Cercas objavljuje "Brzinu svjetlosti" (Le velocidad de la luz) roman o prijateljstvu, užasu rata, krivnji i nemogućnosti iskupljenja. Roman "Anatomija jedne pobune" (Anatomía de un instante, 2009.) nadahnut je ključnim trenutkom svršetka Francove diktature – pokušajem državnog udara u španjolskom parlamentu. Objavio je još romane "Zakoni granice" (Las leyes de la frontera, 2012.), "El Impostor" (2014.) i "El monarca de las sombras" (2017.)

Na hrvatskom su u prijevodu Silvane Roglić i izdanju Frakture objavljeni njegovi romani: "Salaminski vojnici" (2008.), "Brzina svjetlosti" (2011.), "Anatomija jedne pobune" (2014.), "Prevarant" (2017.) i "Zakoni granice" (2018.).
 

– Javier Cercas in Conversation –

Javier Cercas

Zakoni granice

  • Prijevod: Silvana Roglić
  • Fraktura 11/2018.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533580579
  • Cijena 149.00 kn

Predajući nam priču o tragovima ljeta koje je - svim granicama usprkos - ispreplelo živote troje tinejdžera i trajno ih povezalo ljubavlju i sumnjom, odanošću i tajnama, proslavljeni španjolski pisac Javier Cerca 'Zakonima granice' uspio je u nečemu mnogo važnijem: napisati roman koji na tankoj međi između fikcije i zbilje propituje granice naše slobode, motive naših postupaka i neuhvatljivu prirodu istine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –