Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.03.2017.

Laibach : 'Dan oslobođenja' u HNK
Održava se
05.03.2017. u 20h

VAŽNO: Premijera filma 'Dan Oslobođenja', kao i gostovanje Ivana Jana Novaka iz Laibacha i norveškog redatelja Mortena Traavika u sklopu Filozofskog teatra, koje se trebalo održati u nedjelju 5. ožujka u zagrebačkome HNK, otkazuju se zbog tehničkih razloga. Povrat novca za kupljene ulaznice moguće je ostvariti na blagajni kazališta.U novom izdanju Filozofskog teatra u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu gostuju Ivan Jani Novak, član i idejni začetnik najpoznatijega slovenskog benda Laibach te Morten Traavik, norveški  redatelj, aktivist i autor filma "Dan oslobođenja", dokumentarca koji prikazuje Laibachov iznimno uspješan nastup u Sjevernoj Koreji.

„Laibach u Sjevernoj Koreji“ - reći će poznati slovenski filozof Slavoj Žižek – „mislim da je to bio najfascinantniji kulturološki, ideološki i politički događaj 21. stoljeća.“

Dužnosnici Sjeverne Koreje ovako su opisali taj događaj: „Ovaj sastav smatra se neonacističkim jer koristi scenografiju i kostime koji podsjećaju na Hitlera. Oni se ismijavaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom svijeta, a glazba im je užasna! Ako Laibach bude posjetio DNRK, izvest će neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sustavu.“

Ipak, Laibach je bio prvi glazbeni sastav u povijesti, sa Zapada, koji je posjetio Sjevernu Koreju. A sada dolazi u zagrebački HNK u kojem će se, u sklopu Filozofskog teatra, samo tri mjeseca nakon svjetske, održati hrvatska premijera dokumentarnog mjuzikla "Dan oslobođenja". Redovna hrvatska distribucija filma u nezavisnim kinima diljem zemlje započinje sljedećeg dana, u organizaciji Restarta, suorganizatora ovog specijalnog izdanja Filozofskog teatra.

U posljednjih trideset pet godina od svojega nastanka u slovenskome industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach i dalje drži titulu jednoga od međunarodno najslavnijih glazbenih sastava poteklih iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

Urednik i voditelj programa je Srećko Horvat.

– Liberation day trailer –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –