Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.11.2014.

Filozofski teatar : Julia Kristeva
Održava se
15.11.2014.

U Noći kazališta, 15. studenoga s početkom u 19,30 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavit će javnosti novi projekt Filozofski teatar kojega će voditi Srećko Horvat, jedan od vodećih hrvatskih filozofa mlađe generacije.

Prva gošća Filozofskog teatra je Julia Kristeva, poznata francuska filozofkinja.

“Točno deset godina nagovarao sam je da dođe u Hrvatsku”, kazat će Srećko Horvat i dodati da je pristala tek kada je čula da bi upravo ona otvorila Filozofski teatar.

Radi se o jednoj od najpoznatnijih filozofkinja i feministkinja današnjice, uglednoj francusko-bugarskoj intelektualki Juliji Kristevi. Uz razgovor o njenom radu, psihoanalizi, ljubavi i melankoliji, glumica Alma Prica izvest će prvi put pred hrvatskom publikom dramski tekst iz njezine posljednje knjige o Sv. Tereziji. Taj je tekst svoju praizvedbu imao ove godine u pariškom teatru Odéonu izvedbi oskarovke Isabelle Huppert.

Julia Kristeva rođena je u Bugarskoj, a od sredine šezdesetih živi u Francuskoj. Uz Rolanda Barthesa i Jacquesa Lacana, smatra se jednom od vodećih figura francuskoga poststrukturalizma. Napisala je niz zapaženih studija iz područja psihoanalize i feminističke teorije, kao i romane. Prva je dobitnica ugledne Holbergove nagrade, koju dodjeluje norveška vlada kao svojevrsnu Nobelovu nagradu za humanističke znanosti.

U sklopu Filozofskog teatra jedanput mjesečno održavat će se debate o kazalištu i društvu, vraćajući filozofiju u kazalište i kazalište filozofiji. Međutim, cilj Filozofskog teatra, napominje Srećko Horvat, nije baviti se isključivo kazalištem ili filozofijom, nego prije svega reafirmirati kazalište kao javni prostor i središnje kazalište u državi pretvoriti ujedno u središnje mjesto javne rasprave i promišljanja, čime bi doista postalo i narodno i središnje.

Realizaciju gostovanja Julie Kristeve pomogli su Veleposlanstvu Republike Francuske u Republici Hrvatskoj i Francuski institut u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –