Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.10.2015.

Filozofski teatar : Vannesa Redgrave
Održava se
18.10.2015. u 19:30h

Nakon prve uspješne sezone, Filozofski teatar u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb otvara novu sezonu u nedjelju, 18. listopada gostovanjem slavne britanske glumice Vannesa Redgrave.

Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je “najvećom živućom glumicom”, a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama Godina magičnog razmišljanja, Dugo putovanje u noć, Vozeći gospođicu Daisy.

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od osamdeset filmovima, šest puta je nominirana za Oscara, te je dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Julia (Fred Zinnemann, 1977.). Filmovi u kojima je glumila, poput Isadore (Karel Reisz, 1968.) i Blow-up (Michelangelo Antonioni, 1966.), spadaju u klasike filmske povijesti.

Osim po glumi, Vanessa Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar “rata protiv terora”, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike.

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata , ali od aktivizma — što će biti i jedna od glavnih tema večernjega razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu — nikada nije odustala.

Razgovor vodi Srećko Horvat, urednik i voditelj Filozofskog teatra.

***

U prvoj sezoni Filozofskog teatra gostovali su talijanski književnik Niccolo Ammaniti, kojega još nazivaju i Dickensom današnjice; poznati sociološki par Saskia Sassen i Richard Sennett, "ekonomska super-zvijezda" Thomas Piketty te slovenski filozof Slavoj Žižek koji će ponovno gostovati već u siječnju iduće godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –