Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.02.2015.

Filozofski teatar : Richard Sennett i Saskija Sassen
Održava se
15.02.2015.

Filozofski teatar će u nedjelju 15. veljače u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ugostiti najpoznatij par sociologa današnjice koji su ujedno trideset godina u braku. Riječ je o Richardu Sennettu i Saskiji Sassen. Saskija Sassen, koja se specijalizirala za istraživanje odnosa između urbanizma i globalizacije, već je dobro poznata hrvatskoj publici i bila je nekoliko puta u Zagrebu, dok Richard Sennett dolazi  prvi put, i to upravo zbog Filozofskoga teatra.

Richard Sennett djeluje kao profesor sociologije na London School of Economics and Political Science, na Center for Humanistic Studies Sveučilišta New York, te kao ravnatelj komunikacijske mreže Theatrum Mundi. U povodu njegova dolaska Naklada Jesenski i Turk objavila je reizdanje klasika "Nestanak javnog čovjeka",  njegovu jedinu knjigu koja je dosad prevedena na hrvatski.

U predgovoru novom izdanju Žarko Puhovski kaže da "nestanak javnog čovjeka" nije bio tek dosjetljiv naslov, već ostaje "epohalnom dijagnozom", a kao primjer navodi da se i u Hrvatskoj "objavljuju osobne poruke (poznatih osumnjičenika, primjerice) koje sadrže posve privatne jezične igre, na što javnost ni na koji način nema pravo (a ne, recimo, tajne bankovne račune). Da problematski kompleks bude složeniji, zbiva se u konačnici to da su potrošači medija bombardirani informacijama na koje ni po čemu nemaju pravo i – istovremeno – zakinuti za mnoge na koje svakako imaju pravo".

Upravo je ponovno izdanje Richarda Sennetta, kao i njegov dolazak u HNK, po Srećku Horvatu “prijeko potrebno sredstvo za otriježnjenje unutar pustinje tranzicije u kojoj se našla Hrvatska” jer "Sennettova knjiga koja je na našem jeziku objavljena sada već davne 1989., danas, kada nam se zid srušio na glave, aktualnija nego ikad prije. Ako je Sennett minuciozno i sa spisateljskim darom – uvlačeći čitatelja u svjetove Balzaca i Diderota, ali i Dreyfusa i Nixona – analizirao smisao javnosti kroz domene kazališta i kavana, urbanizma i medija, onda je upravo današnja društvena situacija tzv. tranzicijskih država, uz nestanak javnih medija, zatvaranje kina, propast gradskih kavana, potpunu shoppingizaciju gradova itd., nastavak Sennettove knjige koje se glavni zaključak – o prevlasti privatnoga nad javnim – pokazao dalekosežnijim nego što se to moglo činiti prije 25 godina kada je knjiga kod nas prvi puta izašla".

Upravo je u toj knjizi Sennett analizirao i razvoj kazališta, odnos između publike i glumaca, te prije svega funkciju javnog kazališta, pa stoga ne čudi da je Filozofski teatar sa Sennettom i Saskijom Sassen odlučio propitivanje kazališta smjestiti u širi društveni kontekst nestanka javnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –