Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jacques Lob Jean-Marc Rochette Benjamin Legrand

Snjegolomac

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Petra Matić
  • 09/2022.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535205371
  • Cijena: 46.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Prostranstvima bjeline
ledene i vječne zime
neprekidno putovanje traje
vlaka koji nikada ne staje.
Snjegolomac ima tisuću i jedan vagon.
Civilizacije posljednji bastion!“

"Snjegolomac" (Transperceneige) jedan je od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, nastao po originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Preživjeli sretnici – ili možda nesretnici – život provode u vlaku koji bez voznoga reda i odredišta juri kroz snježna prostranstva, a svako kočenje njegove putnike može odvesti u smrt. Naravno, čak ni nestanak svijeta kakav danas poznajemo nije utjecao na ljudske osobine pa tako i u ovome vlaku postoje prednji, zlatni vagoni za elitu, i stražnji, napučeni „repašima“ koji povremenim pobunama nastoje bar donekle popraviti svoju nezavidnu situaciju. A kada se perpetuum mobile poremeti i vlak počne usporavati, nameće se tek jedno jedino pitanje: gdje je nestala savjest?

Prvi put u hrvatskom prijevodu i to u svojoj integralnoj verziji, kultni "Snjegolomac" obuhvaća tri originalna albuma: "Snjegolomac" (Lob/Rochette, 1984.), "Mjernik" (Legrand/Rochette, 1999.) i "Prelazak" (Legrand/Rochette, 2000.). Prema serijalu koji i godinama nakon nastanka nije izgubio na relevantnosti, korejski režiser Bong Joon Ho snimio je 2013. film, a od 2020. emitira se i istoimena serija. Fascinantni svijet stripa Jacquesa Loba, Marca Rochettea i Benjamina Legranda kritika je ukratko opisala ovako: Pozor, novi čitatelju: putovanje je dugo, ali se isplati!

Jacques Lob, rođen 1932., crtačku karijeru započinje u satiričkom tisku, točnije u Hara-Kiriju. Slijedeći savjete Charliera i Goscinnyja usmjerava se na pisanje scenarija i postaje jedan od glavnih suradnika časopisa Pilote. Radi s crtačima kao što su Mandryka, Giraud, Lacroix, Mézières i Pichard. Početkom 1970-ih Jacques Lob sve se više interesira za spekulativnu fikciju i znanstvenu fantastiku (Delirius koji crta Philippe Druillet). Sudjeluje u stvaranju serije Superdupont za Fluide glacial, a zatim se baca na projekt s naslovom "Snjegolomac" (Le Transperceneige), prvo s crtačem Alexisom, a zatim sa Jean-Marcom Rochetteom. Jacques Lob osvojio je 1986. Grand Prix na Međunarodnom festivalu stripa u d’Angoulêmeu. Preminuo je 24. svibnja 1990.

Jean-Marc Rochette smjestio se 2017. u selu Les Étages u srcu masiva Écrins radi stripa Ailefroide. Trebalo mu je 40 godina da se vrati u planine u kojima je odrastao i gdje je kao mladić maštao o tome da postane vodič, prije nego što ga je teška nesreća odvratila od tog životnog puta. Tad se vratio alpinizmu te se usporedno bavi slikarstvom, crtanjem i pisanjem. Stripom Vuk (Le Loup), bestselerom prevedenim na desetak jezika, i stripom "Dernière Reine", u fokus stavlja ovo geografsko područje koje mu je priraslo srcu, propitujući teme planine i ravnoteže između čovjeka i prirode. Od tragedije do humora, od realizma do fantastike, Rochette je crtač i ilustrator bez premca.

Benjamin Legrand, rođen 1950., svoje kreativne početke vuče iz audiovizualnih umjetnosti (bio je asistent uglednih redatelja kao što su Demy, Rivette i Molinaro te radio u reklamnoj industriji i na televiziji) gdje s Philippeom Druilletom surađuje na animiranom filmu početkom 1980-ih godina. Stripašku karijeru počinje 1984. potpisujući za Tardija scenarij za "Tueur de cafards". Otad zauzima važno mjesto u časopisu (À Suivre) te 1987. nastavlja sa stripom "Requiem blanc" koji crta Rochette, a zatim godinu poslije, opet u suradnji s Rochetteom, piše scenarij za dvije epizode serije "L’Or & l’esprit". Pri samom kraju 1990-ih, nakon smrti Jacquesa Loba, Legrand za Jean-Marca Rochettea osmišljava scenarij za dva dodatna albuma "Snjegolomca", "Mjernik" i "Prelazak". Desetak godina poslije isto će učiniti s još jednom Lobovom kreacijom, "Deliriusom", čiju likovnu stranu potpisuje Philippe Druillet: to je "Lone Sloane – Delirius 2". Osim što je dao doprinos stripu, Benjamin Legrand je i romanopisac (s dvanaestak objavljenih naslova), prevoditelj velikih anglosaksonskih romana (među ostalima preveo je Toma Wolfea, Roberta Ludluma i Johna Grishama) te scenarist za film i televiziju. Film, televizija, strip, roman… Legrand je svestran pisac.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Snowpiercer Trailer –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –