Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 28.04.2009.

Bohumil Hrabal

Kada su 1995. prvi puta zajedno otišli u Prag, Karmela i Krešimir Kopčić već su bili "Hrabalovci". U Hrvatskoj je naime još 1992. objavljena Hrabalova autobiografska trilogija  "Pirovanje, Vita nuova, Praznine" i već tada oni su poželjeli upoznati omiljenog pisca. Odlaskom u pivnicu "U Zlateho tygra" nisu očekivali da će i Hrabal biti tamo, no ugodno su se iznenadili jer upravo je on sjedio ispod rogova, odmah do WC-a, s nekim društvom.

Kako pri ruci nisu imali ništa, zaletješe se do prve knjižare  (u kojoj je, igrom slučaja, upravo novu knjigu potpisivao Ludvik Vaculik!) gdje su kupili "Pupoljke". Nekoliko minuta kasnije obratili su se Hrabalu, rekli mu da su iz Hrvatske, na što je on spomenuo Bobana (Zvonimira), te im se lijepo potpisao na "Pupoljke". Sljedeća njihova odluka bila je pokrenuti internetske stranice posvećene najdražem im piscu, što 2004. uspješno uradiše, povodom 90.godišnjice Hrabalova  rođenja i sedme godišnjice njegove smrti.


Sajt je naravno vrlo bogat sadržajima posvećenim Bohumilu Hrabalu - uz detaljan životopis sajt tako npr. sadrži i obiman popis njegovih djela, a bibliografski podaci, u slučaju originalnih izdanja na češkom, uključuju čak i informacije o nakladama pojedinog naslova. Naravno, nije izostao niti popis svih izdanja "na hrvatskom i srodnim jezicima", uz naznake izdavača, prevoditelja i godine izdanja. No, vezano s tim slijedi mali prigovor zbog neažuriranja stranica - bibliografija naime završava s 2004.godinom, a u godinama koje su uslijedile zagrebačka Hena com podarila nas je s još nekim u ovoj bibliografiji nespomenutim knjigama ("Gradić gdje je vrijeme stalo", "Prvo šišanje", "U rajskom vrtu trpkih plodova").

Bibliografija je popraćena i fotografijama naslovnica, kako domaćih tako i originalnih izdanja, a na stranicama je dostupan i foto-album s Hrabalovim fotkama iz različitih razdoblja njegova života. Ipak, najkorisnijim i najzanimljivijim sastojkom ovoga sajta ispostavljaju se stranice koje donose cijeli niz tekstova i intervjua u kojima brojni domaći i strani autori pišu o Hrabalovu životu i stvaralaštvu.

Kako su prema Hrabalovim predlošcima snimljeni brojni filmovi, posebna je rubrika posvećena tim celuloidnim uratcima, a tu je naravno i fotka stranice "Pupoljaka" s Hrabalovom posvetom pokretačima sajta, Karmeli i Krešimiru Kopčić.

hrabal.freeservers.com/

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –