Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.01.2011.

Božićna priča u riječkoj knjižari V.B.Z. Filodrammatica
Održava se
20.01.2011.

U četvrtak 20. siječnja 2011. s početkom u 19 sati u riječkoj Knjižari V.B.Z. Filodrammatica (Korzo 28) održat će se Tribina pod nazivom “Božićna priča” na kojoj će članovi Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci tematizirati Božić.

SUDJELUJU: Iva Žurić, Benedikt Perak, Sanja Puljar D’Alessio i Nikola Petković.

O Božiću kao duhovnoj i materijalnoj dimenziji katoličke vjere govorit će novakinja Iva Žurić. Koliko su ove dimenzije slične, a koliko se na njih može gledati odvojeno: a) slavljenje Božića kao folklorno-materijalnog elementa, b) slavljenje Božića kao duhovne povezanosti čovjeka s Bogom, odnosno kakve učinke donosi razdvajanje i/ili spajanje te dvije dimenzije?

Prof. Benedikt Perak govorit će o mogućnosti povijesne rekonstrukcije Isusova rođenja: što vodeći povjesničari kršćanstva poput Roberta Ehrmana, Dalea Martina, Dominica Crossana zaključuju o mjestu i vremenu Isusova rođenja na temelju  filološkog iščitavanja novozavjetnih zapisa - o uspostavi blagdana Božića u formativnom razdoblju kršćanstva: odabiranje 25. prosinca kao datuma rođenja i moguće veze s predkršćanskim festivalima.

O povijesnim i antropološkim domenzijama ovog blagdana govorit će prof. Sanja Puljar D'Alessio. Osim o problematici pretkršćanskog i kršćanskog u narodnom običaju (ili elementu popularne kulture) te etnološkim pristupima socijalističkim praznicima od 1945. do 1990. godine (od ignoriranja do aktivističkog stajališta) D'Alessio će govoriti o političkim aspektima slavljenja Božića nakon Drugog svjetskog rata i ranim pedesetim godinama kada revolucionarna vlast isprva instrumentalizira Božić, da bi ga se potom odrekla i sustavno potirala.

U kontekstu Božića i Nove godine u metamorfozi socijalističkih praznika prof. Nikola Petković osvrnut će se na problematiku ukjučivosti i uzajamne isključivosti svjetovnih i duhovnih blagdana u tranzicijskom društvu u kojem je jedna od odlika generalno predoziranje simbolima.

Koncept ovih tribina zamišljen je u smislu diskusija, razgovora o položaju, značaju, utjecaju i drugim faktorima i karakteristikama naših najznačajnijih blagdana i praznika.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –