Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.07.2024.

Otvorena najveća knjižara u Hrvatskoj: V.B.Z. na Korzu

Knjižara V.B.Z., Korzo 9. Rijeka (foto: Tanja Kanazir)

Otvorena je nova knjižara V.B.Z.-a u srcu Rijeke, na prestižnoj adresi Korzo 9, u zgradi Karoline Riječke. Otvorenje ove knjižare, koja je ujedno i najveća u Hrvatskoj, okupilo je brojne ljubitelje knjiga, autore i istaknute goste. 

Svečanost otvorenja održana je 5. srpnja u 11 sati, a prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo te riječka autorica Tea Tulić, dobitnica nagrade tportala za najbolji roman, uz moderatora, riječkog multimedijalnog umjetnika Envera Krivca. Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što Rijeka postaje predvodnica knjižarstva u zemlji s ovom impresivnom knjižarom koja nudi više od 25.000 naslova te je istaknuo da je Rijeka uvijek bila poznata po svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji i da je predvodnica u stopi čitanosti u zemlji. Zahvalio je V.B.Z.-u što je prepoznao važnost Rijeke kao književno umjetničkog kulturnog središta.

Knjižara V.B.Z., Korzo 9. Rijeka (foto: Tanja Kanazir)

Direktor Mladen Zatezalo naglasio je da je to poseban dan za sve djelatnike V.B.Z.-a: „Otvorenje ove knjižare rezultat je dugogodišnjeg rada, predanosti i ljubavi prema knjigama. Misija V.B.Z.-a je uvijek bila promicanje kulture čitanja i stvaranje prostora gdje se ideje susreću i razvijaju. Želja V.B.Z.-a bila je stvoriti mjesto gdje će se svi ljubitelji knjiga osjećati dobrodošlo i inspirirano.” Zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, a posebno Gradu Rijeci.

Na otvorenju knjižare bili su bivši gradonačelnik Vojko Obersnel, riječki autori Željka Horvat Čeč, Vlado Simcich Vava, Zoran Žmirić, kulturni djelatnici Gordana Brkić Žagar, Mladen Urem, Damir Bralić, kazališna umjetnica Denis Kirinčić i mnogi drugi.

Nova knjižara V.B.Z.-a prostire se na dvije etaže i 1200 četvornih metara te nudi bogat asortiman knjiga svih žanrova. Osim širokog izbora domaćih i stranih naslova, posjetitelji mogu pronaći ploče i raznovrsne proizvode za ljubitelje glazbe te suvenire i rukotvorine lokalnih umjetnika i obrtnika. Prostor knjižare predviđen je i za izložbe, književna događanja te dječje radionice i predstavljanja, što ga čini kulturnim centrom u samom srcu Rijeke.

Gostovanje Aleksandra Hemona

Već u ponedjeljak 8. srpnja, u 19.30, knjižara će ugostiti prvog velikog autora, bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona, koji će predstaviti svoj novi roman „Bejturan i ruža”. Na predstavljanju će uz autora sudjelovati Ivica Đikić i Drago Glamuzina

Aleksandar Hemon istaknuti je bosansko-američki pisac, autor brojnih zbirki priča i romana, te dobitnik mnogih književnih nagrada. Predaje na Sveučilištu Princeton. Radnja romana Bejturan i ruža započinje 1914. godine u Sarajevu kada nadvojvoda Franz Ferdinand stiže u grad... i životi svih se preko noći promijene. Apotekar Rafael Pinto i njegov suborac Osman suočavaju se s ratom i zajedno putuju kroz opasnosti i avanture, vođeni ljubavlju i zajedničkom sudbinom.

V.B.Z. knjižara u Rijeci postaje tako novo mjesto okupljanja svih ljubitelja književnosti i kulture te je otvorena za sve posjetitelje koji žele uživati u bogatom izboru knjiga i sudjelovati u raznovrsnim kulturnim događanjima koje će se redovito održavati u knjižari.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –