Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.05.2008.

'Brige su za druge' - uskoro James Bond!

Nakladnička kuća Algoritam uskoro će objaviti novi  roman o Jamesu Bondu "Brige su za druge", čime najavljuje temeljito predstavljanje Jamesa Bonda hrvatskoj čitateljskoj publici.

Roman će biti predstavljen 28. svibnja 2008., istodobno s njegovom svjetskom premijerom, obilježavajući tako stotu obljetnicu rođenja Bondova tvorca Iana Fleminga.

Radnje smještene potkraj 1960-ih godina, kada se zbog sukoba u Vijetnamu i popratnih društvenih promjena na Zapadu počela mijenjati dinamika Hladnog rata, knjiga "Brige su za druge" nastavlja se na romane i pripovjetke o Bondu koje je Fleming pisao sve do svoje smrti 1964. godine. Odgovoran posao povratka liku koji već dulje od pola stoljeća oduševljava stotine tisuća čitatelja diljem svijeta povjeren je uglednom engleskom piscu Sebastianu Faulksu.

Premda nikad dosad nije pisao triler, Faulks je majstorski oblikovao smjesta prepoznatljivu radnju, punu egzotičnih lokacija i uzbudljivih akcijskih prizora, sročenu žestokim stilom i napučenu upečatljivim likovima na čelu s agentom 007. "Bond je već prošao štošta i nagrizaju ga godine", otkriva Faulks. "Na neki način, riječ je o povratku revolveraša na posljednji, junački zadatak."

U isti mah, "Brige su za druge" bit će prva knjiga o Jamesu Bondu ikad objavljena u Hrvatskoj. "Stota obljetnica Flemingova rođenja pruža sjajnu priliku da upoznamo Bonda kao književnog lika, onoga na kojemu se temelje sva njegova uprizorenja u filmu, stripu i multimediji", kaže Neven Antičević, direktor odjela naklade Algoritma. "Sjajni Faulksov roman ujedno će biti prvi korak u povratku na djela od kojih je sve počelo."

"Velika je odgovornost prvi put uobličiti književnog Bonda na hrvatskom jeziku", dodaje Vladimir Cvetković Sever, prevoditelj i urednik knjige. "On je jedan od najpopularnijih fiktivnih likova svih vremena, ali u nas je desetljećima bio poznat samo putem adaptacija. Iskustvo čitanja Bonda zbog toga je poput prvog upoznavanja sa starim prijateljem. Zadatak mi je bio zajamčiti da se to prijateljstvo kroz ovu knjigu produbi i učvrsti.

"Odgovornost tog zadatka vidljiva je već i iz naslova knjige, u izvorniku nazvane "Devil May Care". "Postojao je niz mogućih prijevoda tog naziva, što je vidljivo i iz širokog spektra naslova koje su odabrali izdavači iz drugih zemalja", pojašnjava Cvetković Sever. "Hrvatska inačica uzima u obzir stvarno značenje izvornika, ali i alternativna rješenja. Više od svega, ‘Brige su za druge' britak je i dinamičan naslov koji odgovara i sadržaju knjige i samome Bondu".

Romanom "Brige su za druge" Algoritam započinje temeljito predstavljanje Jamesa Bonda hrvatskoj čitateljskoj publici.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –