Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.03.2017.

Češki pisac Jan Nĕmec gostuje u Zagebu
Održava se
07.03.2017. u 19h

Jan Nĕmec (foto: czechlit.cz)

Višestruko nagrađivani češki pisac mlađe generacije – Jan Nĕmec gostuje u Zagebu gdje će u sklopu programa Europea u dvorištu predstaviti hrvatski prijevod svog romana "Povijest svjetlosti", u izdanju Naklade Ljevak.

"Povijest svjetlosti" raskošan je roman o kontroverznoj ličnosti češke kulture i umjetnosti – fotografu Františeku Drtikolu – koji je stekao svjetsku slavu snimajući aktove i portrete.

Povijest svjetlosti Němec Jan

Tko je zapravo bio František Drtikol? Dendi iz rudarskoga gradića, svjetski poznat fotograf koji je dva puta bankrotirao, majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama, mistik i budist koji je vjerovao u komunizam, čovjek pun proturječja koja su se manifestirala izvana i sintetizirala unutra? Ništa od svega navedenoga ili sve pomalo?

Koncepcija ovoga romana neobična je za suvremenu češku prozu – umjetnički i duhovni bildungsroman nalik je freski, a pokriva razdoblje duže od pedeset godina podastirući čitateljima priču prepunu detalja koja nas tjera da se zaustavimo i u svakom živom i neživom objektu pronađemo neki božanski trenutak – kao u trenutku okidanja umjetničke fotografije.

O romanu "Povijest svjetlosti" i drugim temama imat ćete prilike saznati na druženju s autorom Janom Nĕmecom u utorak, 7. ožujka u 19 sati u caffeu U Dvorištu.

Uz samog autora na predstavljanju će još sudjelovati prevoditeljica knjige te profesorica bohemistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Katica Ivanković, urednik knjige Kristijan Vujičić i prevoditelj na događanju Alen Novosad, dok će razgovor s gostima voditi Ivana Bodrožić.

O autoru:

Jan Němec rodio se 1981. u Brnu. Studirao je sociologiju i religijsku kulturu na Masarykovu sveučilištu u Brnu te dramaturgiju na Janáčekovoj umjetničkoj akademiji u istom gradu. Izdao je zbirku poezije "První život" (Prvi život, 2007.), a potom zbirku kratkih priča "Hra pro čtyři ruce" (Četveroručno sviranje, 2009.) i biografski roman o poznatome fotografu Františeku Drtikolu pod naslovom "Dějiny světla" (Povijest svjetlosti, 2013.). Němec je urednik u izdavačkoj kući Host, kao i u književnom mjesečniku Host. Hvaljena od kritike i čitatelja, knjiga "Povijest svjetlosti" priskrbila je autoru više nagrada i nominacija: Nagradu Europske unije za književnost 2014., nagradu Češka knjiga 2014., nominaciju za nagradu Magnesia Litera za prozu 2014., nominaciju za Nagradu Josefa Škvoreckog 2014. Jan Němec bio je dvije godine predsjednik češke strukovne organizacije prozaika i pjesnika Asociace spisovatelů (Udruženje pisaca) osnovane 2014. godine.

– EUPL 2014: Intervju s Janom Nemecom –

Jan Němec

Povijest svjetlosti

  • Prijevod: Katica Ivanković
  • Naklada Ljevak 02/2017.
  • 424 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039978
  • Cijena 139.00 kn

Jesmo li ikada razmišljali o tome kako bi izgledala priča napisana svjetlosnom zrakom. Kao prvo, ne bi to bila obična priča, nego posve neobična sudbina rasprostranjena na nekoliko mjesta, epoha i povijesnih događaja. Drugo: bila bi to pripovijest o fotografu, jer fotograf je majstor svjetlosti. Rezultat je umjetnički i duhovni bildungsroman nalik freski pokriva razdoblje duže od pedeset godina...

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –