Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.11.2021.

Austrijska spisateljica Laura Freudenthaler gostuje u Zagrebu i Puli
Održava se
24.-26.11.2021.

Laura Freudenthaler (foto: Marianne Andrea Borowiec)

Austrijska spisateljica Laura Freudenthaler predstavit će u petak 26. studenoga u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu svoj 2019. godine Nagradom Europske unije za književnost nagrađen roman "Priča o duhovima" (u prijevodu Romane Perečinec, objavila Naklada Ljevak, 2020.).

Uz autoricu, na predstavljanju knjige sudjelovat će književna kritičarka Anda Bukvić Pažin i moderatorica Vlatka Kolarović

Laura Freudenthaler gostovat će i na Pulskom festivalu knjiga i autora „Sa(n)jam knjige u Istri“ u srijedu, 24. studenoga u 18 sati i četvrtak, 25. studenoga u 11 sati u sklopu programa Doručak s autorom.

O romanu:

Priča o duhovima Freudenthaler Laura

"Priča o duhovima", roman austrijske autorice mlađe generacije Laure Freudenthaler, studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu. U središtu razvaline nalazi se sredovječna nastavnica klavira Anne i njezin duhom odsutan suprug Thomas, organizator filmskih festivala. Priča je ispričana gotovo u cijelosti s njezina stajališta intuicije koja predosjeća da je Thomas prekršio davno dano obećanje vjernosti i predanosti. U tom trenutku otvara se nova dimenzija stvarnosti, iluzorna inačica, u kojoj Anne zamišlja pa onda i primjećuje prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu, kako nastanjuje i koristi prostor koji Anne smatra svojim. Nakon posla Thomas tiho ulazi i zatvara se u svoju sobu, bez pozdrava ili potvrde da je primijetio Anneinu prisutnost. Ta fizička odvojenost i zatvaranje vrata simbol su odnosa u kojem partneri žive odvojenim životima. Oni samo nastanjuju isti prostor, ne dijele ga.
  
U "Priči o duhovima" Laura Freudenthaler daje dirljiv prikaz otuđenosti i nevidljivosti u vlastitom okruženju gdje se sve što je dosada bilo poznato počinje stubokom mijenjati, a glavna protagonistkinja Anne sve teže može razlučiti što je stvarnost, a što plod mašte. 

O autorici:

Laura Freudenthaler rođena je 1984. u Salzburgu. Živi u Beču. Prvu zbirku pripovijedaka "Der Schädel von Madeleine" (Madeleineina lubanja) objavljuje 2014. Tri godine poslije, 2017. slijedi roman "Die Königin schweigt" (Kraljica šuti), za koji na Festivalu du premier Roman 2018. u Chambéryju dobiva Nagradu za najbolji debitantski roman na njemačkom jeziku. Njen drugi roman, "Geistergeschichte" (Priča o duhovima), objavljen u veljači 2019., nagrađen je iste godine Nagradom Europske unije za književnost. Kritika intenzivnu atmosferu njenih romana uspoređuje s „psihotopografijama Ingeborg Bachmann… i filmovima Nouvelle Vague“ (Neue Züricher Zeitung), ističući snažnu slikovitost njezine proze koja „površine umije opisivati tako da ono što leži ispod njih počinje vrebati i ključati“ (Literatur und Kritik).
 

Napomena: Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama u prostor Knjižnice Bogdana Ogrizovića dozvoljen je ulazak uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. Broj posjetitelja je ograničen te je obavezna i potvrda dolaska na marketing@naklada-ljevak.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –