Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Europea - program gostovanja europskih autora ×

Najava • 12.02.2020.

Litavska književnica Laura Sintija Černiauskaitė gostuje u Zagrebu

Litavska književnica Laura Sintija Černiauskaitė (1976.) u Zagrebu će predstaviti svoj romana 'Disanje u mramor' (u prijevodu Mirjane Bračko i izdanju Naklade Ljevak), koji je 2009. osvojio Nagradu Europske unije za književnost. Ova mračna i poetična priča o ljubavi i nasilju u obiteljskim odnosima ekranizirana je u višestruko nagrađivani istoimeni film.
Razgovor • 30.12.2019.

Jenny Erpenbeck : Život dolazi ispred umjetnosti jer je previše neobičan da bi ostao neproživljen

Učili su me da je prošlost na Zapadu, a mi smo budućnost jer imamo neke nove ideje. Te su ideje bile nove i tada i sada i doći će trenutak kad ćemo ih opet trebati. Bilo je pogrešno tako brzo odustati od njih i ne razgovarati o njima kad su već ostvarene u Istočnoj Njemačkoj. Pritom mislim na bolja prava za žene, lakši pristup socijalnoj skrbi, veći broj dječjih vrtića. Mnoge su stvari mogle biti...
Najava • 10.12.2019.

Češka spisateljica Bianca Bellová predstavlja roman 'Jezero'

Razgovor s nagrađivanom češkom spisateljicom Biancom Bellovom održat će se povodom hrvatskog izdanja romana 'Jezero' (Nagrada EU za književnost, 2017), u utorak 10. prosinca u zagrebačkoj Booksi. Tematski je riječ o bajkovitom, zapravo mitskom, simboličkom tretiranju priče o kojoj će razgovor voditi novinar i pisac Srđan Sandić uz prijevod Alena Novosada.
Najava • 07.12.2019.

Njemačka književnica Jenny Erpenbeck gostuje u Zagrebu i Puli

Jedna od najpoznatijih njemačkih i svjetskih suvremenih književnica Jenny Erpenbeck (1967.) gostuje u Zagrebu i Puli gdje će predstaviti svoje dvije knjige prevedene na hrvatski jezik, 'Večer svih dana' i 'Nepravilni glagoli'. Erpenbeck je članica Umjetničke akademije u Berlinu, a osim književnošću bavi se režijom i scenskim uprizorenjima.
Najava • 12.11.2019.

Rumunjski autor Claudiu M. Florian u Zagrebu predstavlja roman 'Doba igre'

Novi gost književne EUROPEE rumunjski je autor Claudiu M. Florian, dobitnik EU nagrade za književnost 2016., koji će u Zagrebu predstaviti svoj netom objavljeni roman 'Doba igre'. U utorak, 12. listopada u Booksi će s autorom razgovarati Ivana Bodrožić i prevoditelji knjige Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu.