Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.11.2019.

Rumunjski autor Claudiu M. Florian u Zagrebu predstavlja roman 'Doba igre'
Održava se
12.11.2019. u 19h

Novi gost književnog programa EUROPEA rumunjski je autor Claudiu M. Florian, dobitnik EU nagrade za književnost 2016., koji će u Zagrebu predstaviti svoj netom objavljeni roman "Doba igre" (Naklada Ljevak, 2019). 

U utorak, 12. listopada u 20 sati u Književnom klubu Booksa s autorom će razgovarati Ivana Bodrožić i prevoditelji knjige Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu.

U romanu "Doba igre" detaljno je oslikan jedan odsječak rumunjske povijesti i rumunjskih Sasa u toj povijesti, a priča je ispripovijedana iz očišta dječaka-predškolarca čije djetinjstvo, provedeno s Bakom i Djedom u saskom selu u Transilvaniji, dubinski oblikuju različiti svjetonazori koji se susreću: transilvanski, oltenski, saski, zapadnonjemački. 

Dvije se kulture – Rumunja i transilvanskih Sasa – izlažu u prezentu sredine sedamdesetih. U multietničkom transilvanskom burgu, u kući Djeda i Bake prožetoj miomirisima budućih madlena, gdje se krišom sluša Radio Slobodna Europa, gdje se o drugu Ceausescuu i njegovu Securitateu govori potiho i u šiframa, gdje si ratne dogodovštine međusobno prepričavaju sudionici s ove i one strane te se istovremeno sanjari o boljem životu u Njemačkoj – dijete kao pomni promatrač svijeta oko sebe uči pravila jedne složene igre… Igre koja predstavlja egzistenciju samu. 

Claudiu Mihail Florian rodio se 1969. u Rupei, okrug Brašov, gdje je živio do jedanaeste godine. Nakon gimnazije koju je pohađao u Bukureštu, vratio se u Erdelj služeći vojsku (od rujna 1988. – siječnja 1990). Zatim je diplomirao germanistiku u Bukureštu i magistrirao interdisciplinarne humanističke znanosti na njemačkom jeziku u Bukureštu i suvremenu povijest u Bielefeldu, u Njemačkoj.

Za vrijeme studija prevodio je s engleskog i njemačkog, romane više autora, između ostalog Hermanna Hessea i Svena Hassela. Radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je ataše za kulturu i za suradnju s medijima pri rumunjskom veleposlanstvu u Berlinu te je radio i u rumunjskom veleposlanstvu u Bernu. Sada radi u Rumunjskom kulturnom institutu u Berlinu. Roman "Doba igre" napisan je prvotno na njemačkom jeziku i objavljen 2008. godine u Izdanju Transit, u Berlinu, pod naslovom "Zweieinhalb Störche – Roman einer Kindheit in Siebenbürgen" (Dvije i pol rode – roman o djetinjstvu u Transilvaniji).

– EUPL 2016 Interview with Claudiu M Florian –

Claudiu Mihail Florian

Doba igre

  • Prijevod: Ana Brnardić, Adrian Oproiu
  • Naklada Ljevak 11/2019.
  • 400 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553184
  • Cijena 139.00 kn

U romanu 'Doba igre' detaljno je oslikan jedan odsječak rumunjske povijesti i rumunjskih Sasa u toj povijesti, a priča je ispripovijedana iz očišta dječaka-predškolarca čije djetinjstvo, provedeno s Bakom i Djedom u saskom selu u Transilvaniji, dubinski oblikuju različiti svjetonazori koji se susreću: transilvanski, oltenski, saski, zapadnonjemački.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –