Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2019.

Češka spisateljica Bianca Bellová predstavlja roman 'Jezero'
Održava se
10.12.2019. u 19h

Razgovor s nagrađivanom češkom spisateljicom Biancom Bellovom održat će se povodom hrvatskog izdanja romana ”Jezero” (prevela Katica Ivanković, Naklada Ljevak, 2019), u utorak 10. prosinca u 19 sati u zagrebačkoj Booksi.

Razgovor će voditi novinar i pisac Srđan Sandić uz prijevod Alena Novosada. 

Češka autorica Bianca Bellová (1970.) već je svojom prvom knjigom "Sentimentalni roman" (2009.) pobudila golemu pozornost književne kritike i publike, a sljedeći roman, "Mrtvy muž" (2011.) njezinu je reputaciju samo učvrstio. U svojim romanima pokazuje osobit talent za opisivanje međuljudskih (u prvom redu muško-ženskih) odnosa, ne bježeći pritom od uznemirujućih pitanja i aktualnih problema našeg vremena. Za svoj četvrti roman, "Jezero", nagrađena je 2017. dvjema prestižnim nagradama – Magnesijom Literom i Nagradom EU za književnost (2017).

O romanu:

Jezero Bellová Bianca

"Jezero" je arhetipska je priča o odrastanju mladog protagonista Namija, koji se bori da preživi u okrutnim uvjetima i koji traga za vlastitim korijenima u zagađenom okolišu svoga opustošenog doma na obali neimenovanog jezera. Tematski je riječ o bajkovitom, zapravo mitskom, simboličkom tretiranju priče. Kronološki je kostur bildungsroman o odrastanju dječaka u surovim uvjetima, no sve što utječe na njegov život vremenski je, a i prostorno ispremetano tako da čitatelj stječe osjećaj da je stvarno riječ o golemom, simultanom mitskom prostoru i vremenu.

Prostor se kreće od jezera, koje je zapravo more koje spaja sjever i jug Europe, ali se širi i u pustinjsko područje. Osim narodnih vjerovanja, u tom prostoru kršćanstvo i islam služe kao svojevrsni svjetonazorski orijentir u priči koja neizravno govori i o ruskoj okupaciji i pobuni protiv nje, kao i o uspostavljanju demokracije i pobuni islamskog stanovništva protiv vlasti, koja god bila, sve u istoj zemlji i u istom vremenu, kao da su se vrijeme i prostor zgusnuli u crnu rupu teškog života jednoga dječaka. 

– EUPL: Bianca Bellová –

Bianca Bellová

Jezero

  • Prijevod: Katica Ivanković
  • Naklada Ljevak 02/2019.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552491
  • Cijena 129.00 kn

'Jezero', posljednji roman ugledne češke spisateljice Biance Bellove arhetipska je priča o odrastanju mladog protagonista Namija, koji se bori da preživi u okrutnim uvjetima i koji traga za vlastitim korijenima u zagađenom okolišu svoga opustošenog doma na obali neimenovanog jezera. Roman je 2017. osvojio najprestižniju češku književnu nagradu Magnesia Litera i Nagradu Europske unije za književnost.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –