Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bianca Bellová

Jezero

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Katica Ivanković
  • 02/2019.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552491
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Jezero", posljednji roman ugledne češke spisateljice Biance Bellove arhetipska je priča o odrastanju mladog protagonista Namija, koji se bori da preživi u okrutnim uvjetima i koji traga za vlastitim korijenima u zagađenom okolišu svoga opustošenog doma na obali neimenovanog jezera. Tematski je riječ o bajkovitom, zapravo mitskom, simboličkom tretiranju priče. Kronološki je kostur bildungsroman o odrastanju dječaka u surovim uvjetima, no sve što utječe na njegov život vremenski je, a i prostorno ispremetano tako da čitatelj stječe osjećaj da je stvarno riječ o golemom, simultanom mitskom prostoru i vremenu.

Prostor se kreće od jezera, koje je zapravo more koje spaja sjever i jug Europe, ali se širi i u pustinjsko područje. Osim narodnih vjerovanja, u tom prostoru kršćanstvo i islam služe kao svojevrsni svjetonazorski orijentir u priči koja neizravno govori i o ruskoj okupaciji i pobuni protiv nje, kao i o uspostavljanju demokracije i pobuni islamskog stanovništva protiv vlasti, koja god bila, sve u istoj zemlji i u istom vremenu, kao da su se vrijeme i prostor zgusnuli u crnu rupu teškog života jednoga dječaka.
 
Roman "Jezero" osvojio je 2017. najprestižniju češku književnu nagradu Magnesia Litera i Nagradu Europske unije za književnost.

**
 
Surova priča o odrastanju i istovremeno postapokaliptična parabola o uništenju prirode koje prati pustošenje ljudskih odnosa, a u konačnici i pustošenje duša pojedinih stanovnika. (…) Bianca Bellová napisala je osebujan mit, zavodljivu priču o inicijaciji u kojoj dječak mora potonuti na dno svoga očaja ne bi li izronio snažniji i samosvjesniji. (iz obrazloženja nominacije za Magnesiju Literu)
 
Na očiglednoj povijesnoj pozadini Istočnog bloka dvadesetoga stoljeća, koja se neprestano upliće u sadašnjost, Bellová gradi pitku parabolu o lutanju svijetom, smještenu na samom rubu pakla.
- Ivan Hartman, Hospodářské noviny

Češka autorica Bianca Bellová (1970.) već je svojom prvom knjigom "Sentimentalni roman" (2009.) pobudila golemu pozornost književne kritike i publike, a sljedeći roman, "Mrtvy muž" (2011.) njezinu je reputaciju učvrstio. U svojim romanima Bianca Bellová pokazuje osobit talent za opisivanje međuljudskih (u prvom redu muško-ženskih) odnosa, ne bježeći pritom od uznemirujućih pitanja i aktualnih problema našeg vremena. Za svoj četvrti roman, "Jezero", nagrađena je 2017. dvjema prestižnim nagradama – Magnesijom Literom i Nagradom EU za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –